У Придністров’ї вічний вогонь пам’яті ніколи не згасне

Бендери стали першим містом, яке було звільнене від окупантів під час Яссько-Кишинівської операції. Нині воно відзначило 78-му річницю цієї події. Урочистості почалися з покладання квітів до могил загиблих.


Цього дня на площі Героїв було багатолюдно, та, на жаль, не було ветеранів війни. Живим учасникам і свідкам тих подій вже завадили приєднатися до свята вік, здоров’я та спекотна погода. До речі, для бендерчан 23 серпня – це як другий День Перемоги.
Ясько-Кишинівська операція була однією з найбільших і значущих за своєю роллю. Під час неї були звільнені південні кордони нашої Батьківщини й розпочалася переможна хода на Балкани. Відомо, що кожна четверта людина, яка брала участь у цій операції, загинула в боях за наші Бендери.

Свої привітання ветеранам Великої Вітчизняної війни та мешканцям Бендер надіслав Президент Вадим Красносельський: «Вітаю вас із 78-ю річницею звільнення від німецько-румунських загарбників! Напад фашистської Німеччини та її союзників 22 червня 1941 року супроводжувався масовими злочинами та репресіями проти людяності на окупованій ними території Радянського Союзу. Ненависний тягар окупації повною мірою відчули на собі й мешканці Бендер. Яссько-Кишинівська операція, проведена радянським командуванням у 1944 році, повернула місту мирне життя, німецько-румунські загарбники були вигнані. Бендерчани чинили гідний опір окупантам, допомагаючи радянським військам визволити рідне місто. Відвага та героїзм, виявлені ними в роки Великої Вітчизняної війни, відзначені високими бойовими нагородами: звання Героя Радянського Союзу удостоєний наш земляк Сергій Полецький. Безсмертний подвиг радянських воїнів живе і житиме в пам’яті сучасного покоління придністровців. Вічний вогонь, що не згасає на Меморіалі Воїнської Слави, служить символом немеркнучої слави й пам’яті про героїв, які загинули в боях за свободу Батьківщини».

Місто було звільнене 23 серпня 1944 року о 7:30. Рівно о 8-й ранку 23 серпня 2022 року на площі Героїв розпочався мітинг пам’яті. У ньому взяли участь глава держадміністрації Бендер Роман Іванченко, голова міської Ради народних депутатів Юрій Кара, представники громадських організацій, городяни. «Кращою нашою пам’яттю буде сьогоднішній день. Ми повинні працювати, розвивати рідне місто та молоду нашу державу, народжувати й виховувати дітей – робитимемо все, що від нас залежить. Кожен солдат, який загинув під час битви, вписаний у літопис міста», – зазначив у своєму зверненні Роман Іванченко.

Голова міської Ради народних депутатів Юрій Кара у своєму виступі наголосив, що «…у ході Яссько-Кишинівської операції була звільнена вся територія Радянської Молдавії, відкритий шлях на Балкани. Цього дня я з гордістю хочу сказати, що я – бендерчанин, що живу в країні, де не гасне Вічний вогонь, де робиться все, щоб не зрадити пам’ять наших батьків і дідів».

Урочистий мітинг, присвячений відкриттю меморіального комплексу, а також черговій річниці Яссько-Кишинівської операції, відбувся на площі перед Обеліском Слави. Біля Вічного вогню почесну варту несли військовослужбовці РПВ. По периметру площі розташувалися загони юнармійців, суворовців, кадетів, курсантів Військового інституту та інших представників силових структур Придністровської Молдавської Республіки. Музичний супровід заходу забезпечував Оркестр Головного штабу Міністерства оборони.

Під звуки легендарної композиції «Священна війна» на площу винесли Прапор Перемоги та штандарти фронтів.
Ведучі мітингу нагадали присутнім про те, якою ціною придністровський край був звільнений від німецько-румунських загарбників, про те, як готувалася і проводилася Яссько-Кишинівська операція, що стала однією з найвизначніших стратегічних битв Великої Вітчизняної війни. Нагадали, що саме цього дня 78 років тому було звільнене від фашистів місто Бендери, а 23 серпня стало днем остаточного визволення нашого краю від німецько-румунських загарбників. Саме звідси, з Кіцканського плацдарму, в серпні 1944 року війська 3-го Українського фронту завдали головного і нищівного удару німецьким і румунським військам. Почався незворотний процес, який змінив стратегічну розстановку сил на Південному Сході Європи та зумовив вихід Королівської Румунії з-поміж союзників гітлерівської Німеччини.

У ході урочистого заходу до придністровців звернувся Глава держави: «Страшно думати про день сьогоднішній… Піднімає голову нацизм і фашизм. Чомусь раптом Радянський Союз оголошується агресором. Тим самим хтось намагається спотворити історію, ізолювати її, ліквідувати подвиг радянського народу. Бог усім суддя. У Придністров’ї таке не пройде. Наш народ сильний своєю генетичною пам’яттю, пам’яттю предків, усіх тих, хто захищав Батьківщину від супостата». Він підкреслив важливість і значущість виховання молодого покоління на прикладі героїчних дідів і прадідів.

«Пам’ятник, споруджений 50 років тому, і встановлені сьогодні меморіальні плити з інформацією на граніті потрібні не тільки молодим людям, вони потрібні всім нам, щоб пам’ятати історію. Молодь буде такою, якою ми її виховаємо тут і зараз», – наголосив Вадим Красносельський.

Пам’ять загиблих учасників і героїв Великої Вітчизняної війни вшанували хвилиною мовчання.
Показові виступи представила Рота почесної варти. Народний артист ПМР Юрій Гуров виконав вокальну композицію «Хмарами в небо», танцювальний супровід забезпечили учасники Слободзейського зразкового танцювального колективу «Ритмік-данс». У небо злетіли білі повітряні кульки як символ миру. Урочистим маршем пройшли представники силових структур Придністровської Молдавської Республіки.
Покладання квітів до Вічного вогню та до плит обеліска завершило урочисту пам’ятну церемонію.
«Ритмік-данс». У небо були випущен


Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото IA»Новости Приднестровья».