Райдуга талантів

Яскраво та весело відзначив свій 50-річний ювілей Рибницький Центр дитячої та юнацької творчості. Свято «Райдуга талантів» відбулося  в Палаці культури. Тут зібралися і нинішні вихованці, й ті, хто пам’ятає цей заклад як Будинок піонерів. Це було свято всього міста. Викладачі та їхні вихованці продемонстрували свої досягнення, підготували виставку декоративно-прикладного мистецтва та концертну програму.

На сьогодні у цьому освітньому закладі навчаються понад дві тисячі вихованців за різними творчими напрямками. А кожен з педагогів може пишатися серйозними досягненнями своїх учнів, які прославили місто Рибницю і всю нашу республіку. Випускники ЦДЮТ покоряють Москву, знімаються у фільмах, завойовують чемпіонські позиції у світі спорту і допомагають зберегти культурну та історичну спадщину нашої країни. Без них не обходиться жодне свято, жоден значущий захід у місті. І, напевно, найбільшою нагородою є чимраз більший потік дітей, які прагнуть потрапити до цього храму творчості.

Урочиста частина свята розпочалася демонстрацією відеоролика про роботу Центру. Було таке враження, що мало хто у залі хоча б приблизно уявляв, яку велику роботу проводять працівники цього закладу, як там вирує творчість, скільки там талантів, скільки напрямків діяльності. Зокрема, велику увагу в цьому закладі приділяють роботі патріотичного напрямку (міський патріотичний фестиваль «Дорогою безсмертя», міська акція «Безсмертний полк»), не оминають увагою дітей з обмеженими можливостями здоров’я (для них створено умови для навчання), успішно реалізують проект «Обдаровані діти», організовують різноманітні заходи міста та республіки, щороку у фестивалях, виставках, конкурсах бере участь понад сім тисяч молоді та юнацтва. Діяльність свою Центр здійснює впродовж усього року. Велику увагу приділяють пропаганді туристично-краєзнавчих можливостей рідного краю, результатом чого став цикл передач «Два кадри». Багато заходів є традиційними, зокрема «День відкритих дверей» у вересні та нагородження у березні кращих вихованців і їхніх батьків, які беруть активну участь у житті закладу. На сьогодні ця установа є інформаційно-методичним центром з виховання та додаткової освіти, тут постійно прагнуть до саморозвитку, намагаються бути конкурентоспроможними за будь-яких умов, іти в ногу з часом.

Зі словами вітання до своїх колег, почесних гостей і глядачів звернулася директор Олена Пясецька, яка вже сім років очолює цей талановитий і дружний колектив. «Центр дитячої та юнацької творчості пройшов довгий шлях, але незмінним залишилося одне – любов педагогів до дітей, бажання творити й виховувати гідних громадян нашої республіки. Я вітаю всіх з ювілеєм нашого Центру. Нехай у його стінах діти здобувають гідні знання, розвивають свої здібності й цікаво проводять дозвілля», – сказала керівник ЦДЮТ.

Колектив закладу привітали почесні гості. Заступник глави держадміністрації Сергій Палій оприлюднив Вітальний адрес глави держадміністрації В’ячеслава Фролова. «50 років тому в Рибниці відкрився храм мистецтва і творчості для молодих рибничан. Через півстоліття Центр дитячої та юнацької творчості успішно і плідно здійснює свою діяльність, спрямовану на розвиток і виховання гармонійної особистості, розкриття творчих здібностей у юних містян. У всьому цьому, безперечно, заслуга педагогічного складу, керівників гуртків і відділів», – йшлося у вітанні.

Далі Сергій Палій та секретар міськрайради Дмитро Багрін вручили Листи подяки Президента ПМР заступникові директора ЦДЮТ Оксані Погрєбній та керівникові штабу «Юний патріот Придністров’я» Аллі Кіріці.

З 50-річчям колектив Центру дитячої та юнацької творчості привітала заступник міністра просвіти Алла Ніколюк, яка зачитала Вітальний адрес міністра просвіти Тетяни Логінової. Ряд співробітників ЦДЮТ було відзначено нагородами Міністерства просвіти.

Привітали ювілярів і депутати Верховної Ради Яків Галак та Андрій Сафонов, клірик Михаїло-Архангельського собору протоієрей Олександр Сливка та настоятель католицького Костелу святого Йосифа отець Тадеуш.

Та найважливішим, мабуть, була і буде вдячність вихованців, яких у Рибницькому ЦДЮТ багато тисяч.

Зворушливим моментом святкового вечора стало вручення сертифікатів «Надбання Центру дитячої та юнацької творчості» найдосвідченішим працівникам – Світлані Добровольській, Ельвірі Дудіній, а також Людмилі Плугарьовій, яка працювала в ЦДЮТ від дня його відкриття.

Колективи навчального закладу «Арабеск», «Шанс», «Імпульс», «Амелі», «Планета дітей» підготували концертні номери, якими продемонстрували свій високий рівень і висококласну роботу своїх керівників.

Багата на талановитих та працьовитих людей рибницька і вся придністровська земля!

Влад   ПЕТРОВ.