Неформальне спілкування в бібліотеці

Вихідні дні – це не тільки вільний час, який можна провести на дивані перед телевізором, а й гарна можливість познайомитися з новими людьми, культурно відпочити та пізнати дещо нове. Минулої неділі майданчиком зустрічі для тих, хто свій вихідний день вирішив провести з користю, стала Бендерська бібліотека.

«Бібліосейшн» – це нові знайомства, незвичайні ігри, лекції на різну тематику та неформальне спілкування. Таку назву має захід для молоді, який вже вшосте відбувається в місті. Упродовж дня молоді люди беруть участь у розважальній програмі, дізнаються про нові цікаві факти та проявляють свої дискусійні навички, обмінюються досвідом одне з одним і культурно проводять дозвілля.

«Ідея проведення таких заходів з’явилася внаслідок того, що ми поставили собі за мету: показати, що бібліотека – це не тільки місце, де можна читати книги, а й також спілкуватися з людьми, знайомитися, обмінюватися думками, і що це теж соціальний інститут. Ми вирішили, що зможемо пожвавити це місце ось такими веселими та цікавими заходами», – зазначає адміністратор молодіжного центру благодійного фонду «Серце» та організатор проекту Ганна Єрешкова.

Цього дня на учасників заходу чекала розважальна інтерактивна програма, яка складалася з п’яти частин. Традиційно початком було знайомство всіх присутніх в ігровій формі. Тут кожен мав можливість розповісти про свою діяльність, хобі та цікаві факти з життя.

Наступним етапом стали інтелектуальні дебати на тему прав людини в сучасному суспільстві. Ця частина заходу розділила присутніх на дві команди: «за» і «проти». Центром роздумів стало запитання: чи є дотримання прав необхідною умовою для успішного розвитку громадянського суспільства. Учасники дебатів не тільки висловлювали свою думку, а й намагалися доводити її, показували свої знання в галузі права та слухали твердження своїх опонентів про цю проблему. Такі «змагання» дали можливість молоді вчитися вірно та грамотно вибудовувати свою промову, а також набувати нових знань.

Третьою частиною програми була симулятивна гра. Як рівень життя впливає на наше мислення, як це пов’язано з правами людини та чому правове суспільство найуспішніше? На всі ці запитання відповідали впродовж гри, в якій хлопці та дівчатка побачили залежність того, як наші права впливають на рівень життя. «На цьому етапі учасники приймають різні рішення, радяться, розподіляють ресурси, – розповідає Ганна Єрешкова. – Ця частина вийшла веселою, при цьому в пам’яті залишився якийсь життєвий висновок, як після повчальної байки».

Різноманітні завдання для учасників проекту доповнила інтерактивна лекція «Три покоління прав людини: від права на життя до права на прагнення щастя». Цей етап  гри вмістив у собі не тільки теорію, а і вставні частини: демонстрування відео, відповіді на запитання. Таким чином присутні ще раз мали можливість поспілкуватися на серйозні теми, а також краще засвоїти корисну для їхнього життя інформацію.

Завершився захід неформальним спілкуванням та плануванням наступної зустрічі, яка знов об’єднає в одному залі багато молоді та дозволить цікаво й культурно провести дозвілля.

Світлана   ОДЕСЬКА.