Позитивний досвід – у життя

Проблема дитячого дорожньо-транспортного травматизму на сьогодні є дуже актуальною, тому вона стоїть на особливому контролі в представників виконавчих органів, громадських організацій, працівників ДАІ та вчителів.

Профілактична робота що-до запобігання ДТП здійснюється через цілеспрямовану та систематичну роботу відповідних установ, але, як показує практика, найефективніше вона діє за участі самих школярів. У кожній школі Григоріопольського району працюють загони ЮІДР (юний інспектор дорожнього руху). Це творчі учнівські об’єднання, які мають свою структуру, назву та девіз. Вони допомагають школі в організації роботи з профілактики дитячого дорожньо-транспортного травматизму, пропагують правила дорожнього руху серед учнів своєї школи.

Загони ЮІДР поповнюються учнями з лідерськими рисами, які вчать не тільки малюків та своїх однолітків, але і старших учнів, і навіть дорослих, як  потрібно поводитися на дорозі. Члени загону у своїй діяльності використовують різні форми роботи: театралізовані вистави, різноманітні вікторини, конкурси малюнків та плакатів. Наочний матеріал допомагає дітям зрозуміти, до чого може призвести недотримання правил дорожнього руху.

Опираючись на наявний позитивний досвід роботи, працівники загальноосвітніх навчальних закладів перебувають у постійному пошукові нових форм і методів роботи в цьому напрямку. З такою метою на базі муніципального освітнього закладу «Маякська загальноосвітня школа ім. С. К. Колесніченка» відбулося Республіканське методичне об’єднання керівників міських і районних штабів «Юний інспектор дорожнього руху Придністров’я» на тему «Особливості організації роботи з молодшими школярами з вивчення правил дорожнього руху в організаціях загальної освіти». З вітальним словом до своїх колег звернувся головний спеціаліст Управління виховної, ідеологічної роботи та молодіжної політики Міністерства просвіти ПМР Олександр Майдук. У своєму виступі він зазначив, що професійне спілкування педагогів дозволить ознайомлюватися з позитивним досвідом роботи в містах і районах республіки, проводити спільні заходи, розширювати діяльність дитячих і молодіжних громадських рухів.

Керівник республіканського штабу ЮІДР Світлана Попель розповіла про план спільної роботи й конкурси з пропаганди правил дорожнього руху, які проводитимуться в школах республі-
ки у 2017 – 2018 навчальному році.

У роботі семінару також взяли участь провідні фахівці з Тирасполя, Бендер, Слободзеї, Григоріополя. З вітальною візитною карткою перед гостями виступили учасники загону ЮІДР «Запал» МОУ «Маякська ЗСШ». Вже багато років поспіль цю роботу в школі очолює заступник директора з виховної роботи та дозвілля Анжеліка Макаревич, вона ж є і керівником районного штабу ЮІДР м. Григоріополя та Григоріопольського району. Весь хронологічний літопис роботи, досягнення та почесні нагороди загонів було представлено у фото- та відеоматеріалах. Учасники загону ЮІДР «Запал» спільно з учнями молодших класів представили до уваги гостей цікаву театралізовану виставу «Дорога чудес» про правила дорожнього руху для учнів початкових класів. По завершенні зустрічі було підбито підсумки роботи Республіканського методичного об’єднання керівників штабів «Юний інспектор дорожнього руху Придністров’я». Керівники штабів зазначили необхідність спілкування й обміну досвідом роботи, а також високий рівень підготовки організаторів семінару.

Життя не стоїть на місці. Рух збагачується новими напрямками роботи, стає ще більш масовим, цікавим та корисним. Учні, які мають звання «Юний інспектор дорожнього руху», виростають добропорядними громадянами своєї Вітчизни і стають гідною зміною тим, хто нині забезпечує порядок і безпеку на наших дорогах.

Світлана   КОНДРОВА.