Придністровський характер

З юності її вели по життю палке серце і турбота про долю рідного краю та його людей: вона була комсомольським вожаком і громадським діячем на підприємствах Кам’янки.


У переламні 90-ті, коли зароджувалася Придністровська Молдавська Республіка, дещо змінила профіль діяльності: з 1993-го працює на ідеологічному фронті – Людмила Миколаївна Лупашко й досі залишається кореспондентом Кам’янського корпункту на Радіо 1. Вона розповідає придністровцям про успіхи та досягнення кам’янчан на хвилях РП українською, однією з трьох офіційних мов держави.

Це тільки вершина айсберга, бо упродовж минулих майже 20 років жінці доводилося бути ніжною матір’ю і піднімати двох дочок, турботливо берегти сімейне вогнище, брати активну участь у громадській діяльності, 5 років здобувати диплом вишу з відзнакою. Усе це відбувалося в будинку на землі, де по весні вечорами пищали-цвірінькали курчата з домашнього інкубатора, дивився телевізор у теплі й затишку старенький батько, зеленіли в городі грядки та попід вікнами буяли квіти. Нині бабуся чотирьох онуків ревно передає свою любов до культури народу – викладає українську мову та літературу в коледжі, та вже 9 років працює головним редактором районної газети «Днестр», за досягнення в праці та високий професіоналізм нагороджена Грамотою Президента і медаллю «За трудову доблесть».

Дочки з онуками мешкають у столиці. Крістіна з 2013-го викладає англійську в престижній Тираспольській СШ № 2. Оксана – старший викладач вищої категорії кафедри англійської філології ПДУ, має почесне звання «Відмінний працівник народної освіти ПМР», пройшла стажування за спеціальністю за кордоном. Вона навчає майбутніх учителів придністровських шкіл, а це вже – місія.
Роки скромного сумлінного служіння свої справі, своїй республіці. За ними –недоспані ночі, хвороби дітей, конспекти, екзамени й щоденні іспити життя. Все це для того, щоб кожного дня наставав мирний ранок, у затишному домі пахло смачним сніданком, свіжим хлібом і вся сім’я поспішала в новий день – жити!


Олена СТЕФАНЮК.

Фото автора.