Важлива подія в житті християн

У день великого православного свята Успіння Пресвятої Богородиці в церкві Казанської ікони Божої Матері с. Карагаш Слободзейського району відбулись урочисті заходи.


Свято, що завершує перебіг православного церковного року, розпочав архієпископ Тираспольський та Дубоссарський Сава, який освятив храм після масштабних ремонтно-реставраційних робіт.
Божественну літургію очолив митрополит Кишинівський і всієї Молдови Володимир. Він прибув напередодні до Тираспольсько-Дубоссарської єпархії. Його Високопреосвященству співслужили архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава, архієпископ Кагульський і Комратський Анатолій, перший помічник Правлячого архієрея архімандрит Іоанн (Данілеску), благочинний Слободзейського округу протоієрей Андрій Данілеску, настоятель Казанського храму протоієрей Петро Унку та священнослужителі єпархії.

По закінченні літургії учасники богослужіння пройшли хресним ходом центром села до придорожньої каплиці на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість», побудованої на згадку про всіх загиблих у дорожньо-транспортних пригодах. Митрополит Володимир окропив святою водою іконописні образи, що прикрасили внутрішнє оздоблення каплиці.

Спеціально до цього свята ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» приготувало і провело спецгасіння конверта і марки. У процедурі взяли участь директор «Марки Придністров’я» Всеволод Лаврентьєв і радник Правлячого архієрея з питань культури та просвіти Микола Димченко.
Наклад примірників – усього 100 екземплярів. На конверті розміщена марка з зображенням храму села. Випущена вона була ще у 2017 році.
На завершення свята з вітальним словом до митрополита Володимира звернувся протоієрей Петро Унку. Він висловив вдячність предстоятелю Православної церкви Молдови за радість соборної молитви.
У церковних заходах взяв участь глава держадміністрації Слободзейського району та м. Слободзеї Василь Тищенко. За його словами, візит митрополита Володимира в Карагаш є важливою подією для вірян Придністров’я: «Минулого року храм відремонтували. Його прикрасили нові ковані двері, багатоярусна люстра, мармурова підлога з підігрівом, іконостас, а також безконтактні дезінфектори.

Усі ікони написані майстрами Почаївської лаври. Деякі роботи мають часточки святих мощей. Нещодавно побудували каплицю. У деяких людей, які внесли свою лепту в реалізацію цієї благородної справи, на жаль, загинули діти під час дорожньо-транспортних пригод. Велика подяка їм за внесок у розвиток православ’я».
Глава держадміністрації с. Карагаш Василь Морару теж відзначив важливість візиту митрополита Володимира: «Це особливий день у житті нашого населеного пункту. Дуже приємно бачити велику кількість православних мирян, які стали учасниками церковних заходів».
До події залучилося багато людей: дорослі, старшого віку та діти. Їхні обличчя, осяяні радістю, виражали вдячність усім причетним до організації заходу, а також за повагу до їхніх почуттів.
Житель Карагаша Павло завжди відвідує церковні служби в сільському храмі. «Дуже приємно бачити велику кількість людей, які приходять до церкви. Добра половина парафіян – це люди середнього віку, молодь та діти. Я вдячний придністровцям, які профінансували ремонт храму», – сказав молодий чоловік


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.