Пам’ятати, щоб зберегти в душах благодать

У Бендерах відзначили 224-ту річницю 55-го Подільського піхотного полку. В урочисто-пам’ятних заходах взяли участь представники вищої державної влади. На території Військово-історичного меморіального комплексу відслужили молебень та заупокійну літію за всіма воїнами, що загинули в боях за Вітчизну.


Подія розпочалася з молебню біля каплиці образу Спаса Нерукотворного, після якого процесія вирушила до центрального похилого хреста меморіалу. У вшануванні 55-го Подільського полку взяв участь Президент республіки разом із дружиною.
На урочистому мітингу Президент Придністров’я зазначив, що нинішньому поколінню важливо пам’ятати подвиги своїх предків: «Я іноді чую, що люди не розуміють суть цього заходу, говорять про те, що це вже далеке минуле й позаминуле століття. Тож навіщо відзначати полкове свято цього підрозділу? Я хочу відповісти на це запитання, яке адресують мені зокрема. Почну з того, що одна з найбільш негативних, непривабливих людських рис – це невдячність.
Тепер уявіть собі відсутність вдячності своїм предкам у цілого покоління. До чого це призведе? Ціле покоління не дякує своїм предкам за те, що вони захищали Вітчизну свою і лежать на цьому меморіалі. Подяка – це благодать, відсутність вдячності до свого ближнього, до цілого покоління – це відсутність благодаті в покоління нинішнього, що спричиняє скасування символів Перемоги, руйнування пам’ятників захисникам Вітчизни.
Найстрашніше – це виховання покоління, яке не пам’ятає свого коріння, не пам’ятає своєї історії, своєї спорідненості, що не має благодаті. Я впевнений, що такий народ приречений. У тому й суть таких підрозділів як 55-й Подільський полк. Їх були сотні в Російській імперії, проте тільки в Придністров’ї ми відзначаємо полкове свято гідного підрозділу, гідних людей, які вірою і правдою служили своїй Вітчизні. Ми – маленьке Придністров’я, але в нас є стрижень, він міцний нашою пам’яттю».

За традицією, меморіальні заходи відбуваються на Військово-історичному комплексі в Бендерах. Його відновили на місці старого військового кладовища загиблих та померлих військовослужбовців Російської імператорської армії. У створенні меморіалу активну участь узяв Вадим Красносельський, коли був іще міністром внутрішніх справ Придністров’я.
Перетворення покинутого цвинтаря на меморіальний комплекс розпочалося у 2006 році, під час розслідування справи про пограбування могили коменданта Бендерської фортеці генерала Олександра Ведемейєра. Потім ця справа переросла в багатопланову дослідницьку діяльність, у результаті якої вдалося встановити імена похованих російських солдатів. На приватні пожертвування встановили 249 гранітних плит з іменами 4 740 солдатів та 10 пам’ятників генералам Російської імператорської армії.

Нагадаємо, що 55-й Подільський піхотний полк був сформований 1798 року. Його бійці брали участь у Російсько-шведській війні 1808 року, Вітчизняній війні 1812 року, Російсько-турецькій кампанії 1877-1878 років, захищали східні рубежі Російської імперії під час Російсько-японської війни 1904-1905 років. З 1914 до 1917 року вони воювали на фронтах Першої світової війни. Історія полку налічує рівно 120 років. Останній документ польової канцелярії підрозділу датований 18 лютого 1918 року.
Три десятиліття 55-й Подільський піхотний полк дислокувався в Бендерах. Історія цього військового формування тісно переплелася з історією міста. Контингент підрозділу часто набирався з уродженців Бессарабії, серед яких були й бендерчани. На Військово-історичному меморіалі спочивають вічним сном його солдати та офіцери.
Учасники мітингу полкового свята поклали квіти до Православного хреста, встановленого в центрі Військово-історичного меморіального комплексу, і попрямували до пам’ятника Російської воїнської слави. Обеліск, виконаний у вигляді орла з розкритими крилами, має безпосереднє відношення до Подільського полку, оскільки на пам’ятній плиті висічений напис: «Доблесним предкам – нащадки. Від 55-го Подільського піхотного полку».
Завершилося полкове свято у храмі св. Олександра Невського, де виступив Придністровський державний хор


Марія КРАВЕЦЬ.

Фото прес-служби Президента.