З любов’ю до Кам’янки

Фотографії мальовничих пейзажів з таким написом з’явилися на вулицях міста напередодні Дня Кам’янки. Вони привертали увагу туристів і відпочивальників санаторію «Дністер», немов підказуючи, якими історичними й архітектурними пам’ятниками славиться цей затишний куточок Придністров’я. У місцевих жителів – викликали заслужену гордість, адже зуміли зберегти самобутність і водночас надати місту сучасний вигляд.


До найбільш живописних куточків Придністров’я відносить Кам’янку Глава держави. У вітанні з нагоди свята Вадим Красносельський зазначив, що прекрасні ландшафти й пам’ятки роблять місто одним із популярних центрів внутрішнього туризму, дають можливість краще пізнати свою країну.
«Кам’янчани – працелюбні, гостинні, з відкритою душею люди – люблять і активно працюють для того, щоб воно зростало та розвивалося, – наголосив Президент. – День у день тривають роботи з упорядкування та вдосконалення закладеного ще Петром Вітгенштейном старовинного парку».
Саме в цьому затишному куточку відпочинку відбулися урочистості, присвячені 414-й річниці з дня першої літописної згадки Кам’янки. Центральною подією стало вшанування передовиків різних галузей. «У нинішньому році, попри непросту економічну та політичну ситуацію, ми чимало зробили: завершили ремонт районного Будинку культури, замінили покрівлю на декількох корпусах районної лікарні, упорядкували харчоблок найкрупнішого дошкільного закладу – Центру розвитку дитини. Завдяки Фонду капвкладень, коштам інвестиційних, адресних і муніципальних програм розвивається й удосконалюється міська інфраструктура», – констатував глава державної адміністрації Кам’янського району Володимир Бичков.

Він подякував землякам за любов до рідної землі, за добросовісну працю в ім’я її процвітання. Будівельникам і шляховикам, комунальникам і консервникам, механізаторам і водіям, учителям і вихователям, медикам і працівникам культури – десяткам кам’янчан, талантами та енергією яких зміцнюється матеріальний та інтелектуальний потенціал міста, були вручені грамоти й листи подяки глави держадміністрації.
Не тільки за службовим обов’язком, а і за велінням серця стараються городяни зробити свій спільний дім комфортним і красивим. Їхні зусилля гідно оцінюють у рамках щорічного конкурсу «Благоустрій Кам’янки». Нині переможцями стали колективи санаторію «Дністер» і Центральної районної лікарні, індивідуальний підприємець Христина Войт і господар приватного будинку Степан Фазли.
Овацією зустріли земляки вихід на сцену Ананія Подопригори – лікаря анестезіолога-реаніматолога. Понад півстоліття він повертає до життя, рятує найважчих хворих! І нині, коли коронавірус уже третій рік утримує світ у пандемійних лещатах, Ананій Миколайович веде вперту боротьбу за кожного пацієнта. Звання «Людина-легенда» удостоєний він по заслугах.
Надійною опорою та підтримкою стала йому дружина Зінаїда Михайлівна. Професійна медсестра, вона прекрасно розуміє важливість роботи чоловіка, тому давно взяла у свої руки чимало родинних турбот. Однак глава сім’ї та незаперечний авторитет для дітей Сергія і Тетяни й онучок Сашеньки, Ксенії та Марії – Ананій Миколайович. А родина Подопригори, що відзначила цього року золоте весілля, – чудовий приклад для багатьох земляків.

Утім, таких дружних сімей, заснованих на любові й турботі одне про одного, в Кам’янці чимало. Четверо дітей виховують Олександр і Майя Вакар. Син Кирило – студент держуніверситету, а Марійці – лише рік. Безсумнівно, що в теплій сімейній атмосфері вона виросте такою ж розумницею, як старший брат, творчою, як сестра Олександра, що цілком захоплена живописом, і активною, як Костянтин – легкоатлет-початківець.

У сім’ї Сергія та Наталії Карпенків дітей – двоє, а спільне щастя триває вже 25 років! Його головною запорукою ювіляри вважають взаєморозуміння та повну довіру. Секретами свого родинного життя вони охоче поділилися з Миколою та Катериною Лоюк, які відзначили «ситцеве» весілля.
Музичні сувеніри переможцям конкурсів і всім гостям свята подарували заслужений колектив «Хрустовчанка», народний ансамбль «Ретро», дитячий вокальний ансамбль «Натхнення» та вокалісти Вікторія Цуркану, Василь Ступкевич і Аким Букацел.
Упродовж дня в парку працювали різноманітні тематичні виставки, атракціони та фотозона. Ввечері на літній естраді відбулося урочисте закриття літнього фестивалю «Камертон». Концертна програма народного колективу «А3» стала 13-ою в нинішньому сезоні. Проте ніякі забобони не спроможні були вплинути на гарний настрій, який панував на масових гуляннях, що тривали темна


Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.