Архіви – охоронці безцінної документальної пам’яті

У Державній службі управління документацією та архівами ПМР відбулася присвячена 32-й річниці створення ПМР презентація книги «Архіви Придністров’я: історія та організація. XX століття».


Автором видання є доцент, кандидат історичних наук Зінаїда Тодорашко, яка впродовж багатьох років керує архівною службою ПМР.
Фахівець зазначила, що в розвитку архівної справи ПМР і країн СНД є багато спільного: «Ця спільність визначається насамперед цілями, які ставлять перед собою архівісти – збереження документальної спадщини народів, адаптація до нової правової бази держав, забезпечення технічних умов зберігання архівних документів, інтеграція в державну систему архівів документів партійних та охоронних органів, використання інформаційних технологій в архівній справі».
У науковому дослідженні історія архівів Придністров’я подана крізь призму краху Російської імперії, передвоєнних та воєнних років, створення МАРСР та МРСР. На думку автора, одним із найскладніших періодів в «архівній» історії стали 1990-і роки. Зникла одна державна система, створювалася інша. До того ж, через досить недобросовісне та довільне тлумачення архівних документів саме архіви були використані як один з інструментів руйнування колишньої державності.
За її словами, вибудувати систему нової держави, наймолодшої і найпередовішої у світі, було непросто. Архівній службі довелося починати все майже з нуля. Не було жодних жорстких орієнтирів. Звернулися до напрацювань радянської архівної системи, досить сміливо використовувався світовий досвід.

«Архівне будівництво ПМР» не мало б тих рис, які ставлять його на один рівень з іншими незалежними державами, якби не постійна увага та підтримка керівництва республіки до проблем архівної справи. Влада нашої країни розглядає архівну галузь як складову частину державного устрою, що виконує функціональний обов’язок: забезпечує суспільство та окремого громадянина ретроспективною інформацією на документальній основі.

Одним із стратегічних завдань, що стоять перед архівами, був вихід за межі невизнаності. Вони й досі заважають працювати з державними органами інших держав. Однак, як би там не було, жодної з довідок, підготовлених придністровськими архівістами, не було відхилено.
Начальник Державної служби управління документацією та архівами наголосила, що придністровські довідки приймаються в усьому світі, усіма компетентними органами: «Ми довели всім, що чітко дотримуємося відповідності в організації архівної справи загальносвітовим вимогам щодо функціонування таких державних установ. І дуже важливо було довести, що в ПМР склалася система, яка дає можливість закласти документальну базу для збереження об’єктивної історії».

Унікальність книги відзначили її рецензенти. Доцент кафедри історії Інституту держави, права та соціально-гуманітарних наук, кандидат історичних наук Придністровського державного університету імені Т. Г. Шевченка Ірина Благодатських акцентувала увагу на зібраний автором матеріал з історії архівів до 1990 року. Доцент тієї ж кафедри В’ячеслав Содоль наголосив, що книга значно полегшить студентам вивчення відповідного предмета навчальної програми.
Тираж видання становить 100 екземплярів. Зінаїда Тодорашко висловила вдячність фахівцям Державного унітарного видавничо-поліграфічного підприємства «Бендерська друкарня «Поліграфіст» за видання книги.
Наукове дослідження надійде до бібліотек та архівів республіки, крім того, його електронна версія буде розміщена на офіційному сайті Державної служби управління документацією та архівами ПМР


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.