Упроваджуємо в життя новий стиль

У Придністров’ї, на базі Центру гребного спорту в Бендерах, відбулася ініційована Главою держави Вадимом Красносельським традиційна регата «Сім’я Президента за здоровий спосіб життя», приурочена до Дня Республіки.


Цього року формат змагань дещо відрізнявся від попередніх. У них взяли участь не професійні веслярі, а колективи держорганів, міністерств, відомств та інших структур – усього близько 30 команд, у кожній з яких було по 10 учасників. До того ж, передбачалася обов’язкова участь як чоловіків, так і жінок.
Відкриття регати нагадувало справжнє шоу: на воду вийшли барвисті човни у вигляді казкових драконів. Їх супроводжувала відповідна музика, димові шашки – все це стало яскравим атрибутом старту змагань і створило особливу атмосферу.
На набережній біля Центру гребного спорту зібралися сотні людей. На яскраве видовищне змагання прийшли уболівальники, які не скупилися на гучну підтримку, взяли з собою транспаранти, придністровські прапори, а головне – чудовий настрій.

На підготовку веслярам-аматорам був відведений місяць. «У веслуванні не все вирішує фізична сила, багато залежить від злагодженості команди, загального духу, порозуміння і самовіддачі. Я неодноразово наголошував, що одному не місце в історії, лише команда досягає результатів. Такий вид спорту, як веслування, це, по суті, й показав», – зазначив Президент Придністров’я Вадим Красносельський.
«Дракон» – велике каное з головою дракона та хвостом. У носовій частині човна сидить барабанщик, який б’є у великий барабан, а на кормі – керманич. Історія цього виду спорту розпочалася понад 2000 років тому в Китаї. За цей час «дракони» набули там такої популярності, що нині, за даними міжнародної федерації, в цій країні налічується близько 50 млн осіб, які виступають у турнірах.

Тим часом, регата в Придністров’ї тривала два дні: після відбіркового гандикапу визначили фіналістів та групових переможців за олімпійським принципом – перегони на вибуття. Усі 30 команд розділили на три групи. Екіпажам, попри погодні умови, потрібно було пройти дистанцію 300 м.
Перший день регати порадував глядачів запеклою боротьбою, наприклад, між держадміністраціями Бендер і Тирасполя. У першому запливі команди показали однаковий результат, а тому довелося повторити заїзд. Тоді й визначився найсильніший (мабуть, у столичних веслярів переважила воля до перемоги). «Найголовніше було не вміння гребти, а бажання гребти й виграти. Ми виграли», – поділився глава держадміністрації Тирасполя Олег Довгопол.

Одним з інтригуючих і непередбачуваних запливів стали змагання між командами Уряду та Міністерства охорони здоров’я. Уряд упевнено лідирував, але раптом у команді зламалося весло й довелося повторити заплив. До речі, обидві команди показали достойний результат і пройшли до півфіналу.
Згідно з жеребкуванням суперником команди Президента був екіпаж Верховної Ради. Президентський човен подолав 300-метрову дистанцію за 1 хвилину 16 секунд. До речі, заїзд президентського екіпажу відкрив і другий день змагань. Команді на чолі з Вадимом Красносельським вдалося перемогти колектив бендерської міськради. У півфіналі вони обійшли човен Мінсільгоспу, а у фіналі за перемогу довелося боротися з екіпажем тираспольської держадміністрації. У результаті веслярі Адміністрації Президента виявилися сильнішими й здобули звання переможця регати з веслування на човнах класу «дракон» у групі цивільних відомств.

Попереду на всіх глядачів та переможців чекала грандіозна подія – боротьба за Суперкубок! Кращі змагалися з найкращими – президентський екіпаж вийшов на воду проти переможця в групі силових відомств – миротворців. Перегони були видовищними, адже дистанцію довелося долати під час зливи. Це не заважало веслярам, а лише додавало азарту та збільшувало бажання перемогти.
За підсумками завзятої боротьби команда Адміністрації Президента поступилася екіпажу Миротворчих сил, який показав найкращий результат серед усіх команд за два дні змагань – 1 хвилина 13 секунд.
На урочистому закритті регати Президент Придністров’я Вадим Красносельський подякував усім за участь у красивій події, а також зазначив, що головної мети було досягнуто – кількість людей, які вирішили обрати здоровий спосіб життя, зросла. До речі, в змаганнях узяли участь 30 команд, а це 365 осіб. «Такі заходи популяризують саме масовий спорт. Звичайно, ми прагнемо й олімпійських медалей, і перемог на чемпіонатах світу та Європи, але для мене як для Президента важливий масовий спорт. І нинішній захід – це значний крок уперед. Завершився другий день змагань саме перемогами, тих, хто програв, – немає, є перші місця, є Суперкубок, але немає тих, хто програв», – наголосив Глава республіки.

Захід викликав величезний інтерес та азарт і в новачків гребного спорту. Регату планують провести й наступного року, і вже багато потенціальних учасників готуються приступити до тренувань найближчим часом


Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото прес-служби Президента.