Аграрна політика: короткий аналіз і підсумки

На одній із нарад у Президента говорили про те, що Придністров’я буде зі своїм хлібом та овочами. Напередодні Дня Республіки пропонуємо огляд підсумків збирання врожаю 2022 року.


Для того, щоб одержати добрий урожай, необхідно докласти максимум зусиль. У Придністров’ї про це добре знають і враховують усі обставини. У Стратегії розвитку держави на 2019 – 2026 роки є спеціальний пункт «Аграрна політика держави». У ньому чітко прописано, що «…основні цілі аграрної політики полягають у створенні умов для інвестиційного та інноваційного розвитку сільського господарства на основі продовольчої самозабезпеченості республіки; сталого соціально-економічного розвитку сільських територій, включаючи якісне покращення всієї інфраструктури та розвитку аграрного туризму».
За інформацією Міністерства сільського господарства та природних ресурсів, у республіці зібрано 66 % від посівної площі зернових та зернобобових культур І групи. Середня врожайність становить 29,2 ц/га.
Зерновий горох зібрано з 91 % посівної площі з середньою врожайністю 22 ц/га. Озимий рапс зібрали з 81 % посівної площі з середньою врожайністю 24,2 ц/га. На полях агрофірм зібрано 5 тис. тонн овочів, у садах – 1,5 тис. тонн плодових кісточкових культур.
В овочівницьких господарствах триває прибирання овочів з відкритого ґрунту.
Основну частину посівних площ серед овочевих культур посідають зелений горошок та цукрова кукурудза, зокрема 71 %. Частка капусти становить 8 %, цибулі та рапсу – 7 %, моркви – 5 %, томатів – 4 %.
Половина овочів відкритого ґрунту, що вирощуються в республіці, без урахування зеленого горошку та цукрової кукурудзи, зосереджена в Слободзейському районі. На Григоріопольський район і Тирасполь припадає 23 % та 21 % площі відповідно.

На сьогодні зібрано 45 % посівних площ, відведених під овочеві культури, валовий збір яких становить 6,8 тис. тонн. Зібрано 3 тис. тонн зеленого горошку, 1,3 тис. тонн цибулі на ріпку, 806 тонн цукрової кукурудзи, 600 тонн моркви, 308 тонн буряка, 200 тонн капусти тощо.
Баштанних культур зібрали 878 тонн. Плодових кісточкових культур зібрано 2,2 тис. тонн, у тому числі: абрикосів – 342 тонни, персиків – 271 тонна, сливи – 294 тонни тощо.
Землекористувачі розпочали сівбу озимих культур під урожай наступного року. Озимого рапсу посіяно 5,1 тис. га.
Президент ПМР Вадим Красносельський неодноразово приділяв увагу питанню кредитування аграріїв на пільгових умовах. Позиція Глави держави полягає в тому, що цей та інші заходи підтримки агробізнесу мають бути виправдані, а тому допомагатимуть підприємцям, які ефективно використовують кошти, збільшуючи продуктивність праці, урожайність, кількість робочих місць, розмір податкових відрахувань.
Нагадаємо, що в Придністров’ї діє державна програма з відновлення меліоративної системи країни. Триває ремонт водосховищ, відновлюються водонапірні станції, водопроводи та зрошувальні канали.
У республіці аграріям для цього виділяють субсидії, дають пільгові кредити на придбання поливальних машин та зрошувальних систем.
Директор ТОВ «Фиальт-Агро» Сергій Писаренко неодноразово відзначав важливу роль сільського господарства в економіці Придністров’я: «Підтримка АПК є важливою складовою не лише економічної, а й соціальної політики держави. Завдяки позитивним змінам, підприємству вдалося серйозно наростити обсяги виробництва, урізноманітнити види діяльності, створити розгалужену торговельну мережу, збільшити кількість робочих місць з 260 до 720».

На думку підприємця, завдяки шанобливо-партнерському ставленню держави до підприємств АПК, виконання найважливішого завдання щодо забезпечення продовольчої безпеки країни стало реальністю. Дотації, субсидування, пільгове кредитування, доступні тарифи на воду та енергоресурси, держпрограма з меліорації – все це сприяє розвитку галузі. За такої підтримки агрофірма вийшла на достойний виробничий рівень: добовий надій молока становить 15 тонн, під зрошення переведено вже 2 355 га землі. На думку Сергія Писаренка, ці показники ще донедавна були недосяжні через відсутність системної та ефективної взаємодії державних органів та бізнес-спільноти.
Наведені приклади вжитих заходів з боку держави, підсумки збирання урожаю свідчать про те, що в Придністров’ї стан продовольчої безпеки не викликає занепокоєння


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото Міністерства сільского господарства та природних ресурсів. Олег Ділігул