Календар городника та садівника на вересень

У вересні городникам і садівникам усе ще вистачає роботи. У саду настає час для збирання врожаю пізніх сортів груш та яблук, молоді саджанці потребують органічного підживлення, а старі дерева та ягідні чагарники чекають на обрізування. Після обрізки їх необхідно підв’язати, підгодувати та підгорнути, а також рясно полити.


Вересень без плодів не буває

На городі в цей час можна збирати столові коренеплоди, а у другій половині місяця – посадити озимий часник, щоб він зміцнився до заморозків. До 20 вересня бажано встигнути висадити багаторічні сорти цибулі. Не забувайте поливати та мульчувати грядки.

Пропонуємо переглянути поради на поточний тиждень.

10 вересня – повний місяць. Цей день чудово підходить для активних дій у саду та городі. Можна працювати з землею, займатися пересадкою і посадкою культур, а також поливом та підживленням. Чудовий день для збирання врожаю. Однак не рекомендується обрізка, пікіровка, прищипка, щеплення та пасинкування рослин.

11 вересня – день сприятливий для роботи в саду та городі. Рекомендується розпушування землі, підгортання, підживлення, а також збирання урожаю. Згідно з місячним календарем не рекомендується обрізати, пікірувати, прищипувати, щепити та пасинкувати рослини.

12 вересня – не доцільними будуть будь-які активні дії на ділянці. Можна зайнятися розпушуванням і підгортанням грядок, а також удобренням ґрунту та прополюванням бур’янів. У цей день не варто висаджувати в ґрунт, пасинкувати, обрізати та прищипувати рослини. Лікарське зілля, зібране цього дня, не буде мати цілющих властивостей.

13 вересня – можна проріджувати сходи, знищувати бур’яни та шкідників, а також організувати органічне кореневе підживлення. На клумбі викопуйте квіткові цибулини, бульбоцибулини і бульби на зберігання. Можна також зрізати квіти, призначені для перевезення та зберігання.

У цей період поливати рослини потрібно набагато рідше, тому що вони випивають менше води. День підходить для збирання врожаю, призначеного для тривалого зберігання. Не рекомендується посадка, пасинкування, обрізка, прищипування рослин.

14 вересня – пасивний день. Найкраще утриматися від будь-яких активних робіт. Можна займатися прополюванням, проріджуванням та обприскуванням від хвороб та шкідників. У саду рекомендуємо зробити пересадку, щеплення та обрізання дерев. У квітнику можна викопувати цибулини та бульби на зберігання. Полив у цей день має бути помірним. Не рекомендується робота з корінням рослин, а також розпушування ґрунту.

15 вересня – день сприятливий для роботи в саду та городі. Рекомендуємо обрізання рослин для того, щоб уповільнити зростання молодих пагонів. Можна також щепити, прополювати та проріджувати рослини.

У цей день рекомендується органічне підживлення, але тільки кореневе. Поливайте та обприскуйте культури від шкідників та бур’янів. У квітнику можна викопувати цибулини та бульби. Цього дня не варто проводити будь-які роботи з садовим інвентарем.

16 вересня – бажано працювати з надземною частиною рослин. Збирайте врожай зернових культур, займіться заготівлею квіток та лікарських трав, плодів на сім’яники та насіння лікарських рослин, а також викопуйте цибулини та бульби. Можна прищипувати, робити щеплення та перещеплення, підгодовувати рослини та вносити добрива.

У саду рекомендуємо висаджувати, обрізати дерева і прибирати опале листя. Рятуйте свої угіддя від шкідників та бур’янів. У цей день не рекомендуються будь-які маніпуляції з корінням. Утримайтеся також від рясного поливу.

17 вересня – день, сприятливий для активних дій на городі та в саду. Рекомендується збирати коренеплоди, оскільки сьогодні вони насичені корисними елементами, а також збирати лікарські рослини. У саду можна обрізати дерева. Підживлення має бути прикореневе. Не варто рясно поливати рослини.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.