Поспішають на допомогу за першим покликом

У Міністерстві внутрішніх справ вшанували кращих співробітників, відзначених державними та відомчими нагородами. В урочистій обстановці керівник МВС Віталій Нягу вручив медалі «За порятунок потопаючих» і співробітникам Кам’янського аварійно-рятівного підрозділу (АРП) Олександру Унтурі та Сергію Кузьмуку.


Щоб гарантувати безпеку людям, які купаються в Дністрі, потрібні особливі увага та пильність. Річка, яка в літню спеку приваблює багатьох, лише здається лагідною, насправді ж вона бистроводна та глибока. Аби не потрапити в біду, необхідно дотримуватися нехитрих правил відпочинку на пляжі. Проте не всім вони до вподоби. От і 55-річний рибничанин вважав, що рекомендація не запливати за буйки – не для нього. Відважно відмірюючи метр за метром, він дістався до обмежувальної лінії та раптом зрозумів, що повернутися назад йому не вистачить сил. Усвідомивши, що до дна вже не дістає й поринає з головою під воду, чоловік запанікував: став розмахувати руками, намагався кликати на допомогу…

«Сергій Кузьмук і Олександр Унтура чергують на рятувальній станції не перший сезон. За цей час навчилися миттєво реагувати на позаштатні ситуації. Знають, як застосувати на практиці алгоритм порятунку потопаючих, уміють працювати злагоджено в екстрених випадках», – характеризує колег керівник Кам’янського АРП Юрій Ягожинський.

Великий практичний досвід, помножений на міцні теоретичні знання, допоміг рятувальникам і в той спекотний липневий полудень. Помітивши натренованим поглядом потопаючого, вони діяли оперативно й ефективно. Олександр, на бігу надівши рятувальний жилет, кинувся в річку, поплив до людини, що потрапила в біду. Сергій, кинувши рятівний круг (як і належить – вище потопаючого за течією), попрямував до місця надзвичайного випадку на човні. Незабаром потерпілий уже був на березі, але рятувальники бачили: стан його далекий від нормального. Він тремтів і ніяк не міг оговтатися. Коли приїхала викликана бригада «швидкої допомоги», з’ясувалося, що в чоловіка підвищений тиск. Отримавши меддопомогу, він незабаром отямився…

«Правила поведінки на воді, як і багато інших, складені не за чиєюсь примхою, а продиктовані життєвою необхідністю. Тому ми на кожному чергуванні уважно стежимо за їх дотриманням. Якщо бачимо порушення, то робимо зауваження. Не завжди люди реагують адекватно, деколи вважають, що обмежуються їхні права. Проте ми ведемо роз’яснювальну роботу, і більшість пляжних сезонів обходиться без надзвичайних випадків, – розповіли Сергій і Олександр. – Крім чергувань на пляжі, патрулюємо близько 5 км берегової лінії, де кам’янчани часто купаються в необладнаних місцях. Якщо стикаємося з такими випадками, просимо людей перейти на пляж, де організована охорона громадського порядку та створені умови для безпечного відпочинку. Як показує досвід, ці заходи допомагають рятувати життя».

Чергування під час літнього купального сезону – важлива, але всього лише частина роботи співробітників АРП. Вони приходять на допомогу в будь-якій екстреній ситуації. Під час загрози паводку чергують на гідропостах у Кам’янці, Рашкові та Грушці, часто відстежують рівень води в Дністрі. У зоні їхньої відповідальності перебуває також і стан гребель, їхня цілісність і зміцнення.

Під час складних пожеж рятувальники беруть участь у їх гасінні. В дорожньо-транспортних пригодах витягають з автомобілів постраждалих в аваріях людей. В ожеледь і заметіль визволяють машини, що застрягли на трасі. Після штормового вітру розчищають проїжджу частину від поламаних гілок і дерев, які впали. Та і вирубка старих «зелених велетнів» нерідко лягає на їхні плечі, особливо коли віджиле свій вік дерево росте на подвір’ї самотньої літньої людини. Ця категорія громадян завжди перебуває в центрі уваги рятувальників. Допомога в заготівлі дров для людей похилого віку давно стала турботою АРП. А в пандемійний період довелося і до волонтерської діяльності залучитися: за заявками земляків, які були на карантині, рятувальники купували для них медикаменти, продукти, товари першої необхідності та доставляли все це додому.

«Щоб гідно вийти з будь-якої надзвичайної ситуації, нам доводиться увесь час удосконалювати свої знання та уміння. Вивчаємо прийоми та способи порятунку людей у різних екстрених випадках, кожен нюанс відпрацьовуємо на тренуваннях, при цьому використовуємо спеціальне устаткування, – розповів про будні АРП Олександр Унтура. – Велика увага приділяється фізичній підготовці, психологічній стресостійкості та взаємодії в команді, адже кожен із цих чинників може вплинути на хід рятувальної операції».

Капітан С. Кузьмук і старший лейтенант О. Унтура і в навчанні, й у тренуваннях, і в службі – завжди серед кращих. Обравши професію, мета якої – допомога людям у надзвичайних ситуаціях і запобігання нещасним випадкам, вони з честю виконують свій службовий обов’язок, поспішаючи на допомогу за першим покликом.


Ніна ПАНАЇДА.

Фото прес-служби ГУпЧС.