Унікальна подія у світі придністровського мистецтва

У Придністровському державному художньому музеї відбулося відкриття персональної виставки народного художника ПМР Валерія Куліченка.


Подія присвячена 30-річчю створення Спілки художників Придністров’я та 75-річчю від дня народження майстра. В експозиції представлено 67 робіт, 12 з яких – гобелени.

Валерій Куліченко – людина з багатою творчою біографією, народний художник ПМР, член Спілки художників СРСР, Росії, Молдови, Придністров’я, Міжнародної асоціації «АТЕКС», академік Академії сучасного мистецтва України, Міжнародного художнього фонду, Московського об’єднання художників.

Величезну роль у творчості Валерія відіграла його дружина Анаїт. Єдність композиційного ладу творів, виготовлених спільно, пластичне та колористичне членування їх форм і простору дають можливість побачити цілісну картину світу, представлену крізь призму творчості двох видатних художників сучасності. На жаль, у 2017 році дружини Валерія не стало.

«Анаїт пішла з життя 5 років тому, він припинив роботу, був у паніці, в пошуку, працював тільки останні 3 роки. На нинішній виставці представлено 67 робіт, майже всі вони народжувалися протягом останніх років, з-поміж них 12 гобеленів – це колосальна праця, виконати такий обсяг за короткий час. Серед них є багато картин, присвячених його дружині Анаїт, у багатьох творах зримо присутній її образ, тобто тут окремим текстом виділена особлива тема, пов’язана з її відходом – «Пішла по-англійськи», «Метаморфози», «До зустрічі в раю». Завершує цю тему їхній спільний портрет», – розповіла науковий співробітник Придністровського державного художнього музею Наталія Сотникова.

У день відкриття виставки запрошені гості – художники та друзі – багато згадували видатну дружину Валерія Васильовича, адже вони торували життєвий і творчий шлях разом. Народний художник важко переживав смерть своєї супутниці, впродовж двох років не міг займатися творчістю. «Вона пішла по-англійськи, непомітно, вночі померла, тихо, доки місто спить. Ми доповнювали одне одного: в неї характер міцніший, я м’якший, ми ніколи не сварилися. Ми й як колеги доповнювали одне одного, мали свою художню міні-нараду, мені дуже не вистачає її. Анаїт – чиста вірменка за походженням, спочатку думали, що наш шлюб буде складним, однак усе було добре: я поважав Вірменію, вона – Росію та Молдавію», – поділився роздумами народний художник.

Протягом останніх трьох років стиль, колірна палітра, техніка в роботах майстра збереглися, кажуть фахівці. «Усе так, як було під час спільної творчості з Анаїт, однак є й певні зміни – з’явилася фактура, раніше цієї фактури на полотнах не було. Мають місце  також пікантні моменти: десь оголені дівчата, десь із гумором, сатирою. Раніше такого теж не було. Філософія, езотерика, символізм, міфологія – так, але таких сатиричних моментів не було. Тепер ми це бачимо, і воно надає певного шарму виставці», – зазначила Наталія Сотникова.

Уся виставка розділена на блоки, щоб акцентувати увагу на кожному конкретному періоді життя чи погляді художника. «Тут у нас тема, присвячена друзям художника, де відображене їхнє творче життя, злети та падіння, обговорення та дискусії на теми мистецтва, як вони відпочивали. Якраз окремо винесено роботу «Вигнання з майстерень», це той момент, коли ще за минулої влади художників просто вигнали з майстерень, вони залишилися ні з чим і, звичайно, якість роботи дуже знизилася, бо працювати було ніде. Вийшло так, що наша держава постраждала, бо не мала гарних робіт у мистецтві, постраждали й самі художники. Нині все відновилося, майстерні надають, всі умови є, але знадобилося 5 років, щоб зрозуміти, наскільки важливо підтримувати мистецтво та самих творців», – наголосила співробітник музею.

Багато робіт представляють релігійну тематику, ціла серія – п’ять гобеленів – присвячена Ісусу Христу, його розп’яттю, поцілунку Юди.

Отже, результат трирічної діяльності художника можна назвати різнобічною виставкою. «Це роботи останнього часу, загалом експозиція вимагала від наших фахівців високої професійності, особливого підходу, бо показати одного автора з різних сторін, та ще в період різного творчого настрою – це не завжди просто.

До того ж, виставка є ювілейною, що підтверджує життєстійкість і характер митця, який пережив велику втрату, фізичний біль, духовні й творчі муки, але незважаючи ні на що, рухається вперед, у нього є творчий заряд, він один із небагатьох творців у республіці, який працює виключно творчо», – зазначила директор Придністровського державного художнього музею Наталія Єгорова.

Ознайомитися з дивовижним творчим світом народного художника Валерія Куліченка може будь-хто, державний музей чекає на своїх відвідувачів.


Марія КРАВЕЦЬ.

Фото автора.