Натхненний чарівною музою

Виставка «Паралельні світи» по-особливому перетворює життя і пропонує глядачеві інший погляд на жіночу природу.


Художник Геннадій Спіцин для своєї персональної експозиції підготував 50 унікальних робіт, які разом становлять єдину композицію його багатогранної творчої особистості.

У Тираспольській картинній галереї безперервним ланцюжком змінюються урочисті події, про якіми розповідаємо нашим читачам. «Паралельні світи» – це концентрація робіт, що приковують до себе увагу глядача. Неповторний художній стиль залишає по собі досить різні враження: від захвату і схвалення до нерозуміння.

Поєднання непоєднуваного в картинах балансує на тонкій межі між ілюзорним і реальним світом. Усі об’єкти, зображені на полотнах, лише віддалено нагадують щось знайоме. Відмінною манерою автора по праву можна вважати використання пістрявих фарб, гостроту у відтворенні людських постатей і навмисну плавність в абстрактних футуристичних замальовках.

Яскраві експресивні композиції виконані в улюблених художником жанрах модернізму, лучизму і кубізму. Ці напрями буквально зачаровують публіку, запрошуючи її осягнути глибокий внутрішній зміст і розгадати таємницю майстра.

Геннадій Миколайович – захоплена людина, яка не шкодує часу на свої інтереси. Вже багато років він є членом Міжнародної асоціації «Спілка дизайнерів», Спілки дизайнерів та Спілки художників Придністров’я. За сумлінну працю був удостоєний звання «Відмінний працівник культури ПМР».

Виставка приурочена до 70-річного ювілею автора. Все ж таки для креативної людини немає кращого подарунка, ніж побачити свої роботи на стінах трьох виставкових залів столичної галереї.

Художник також представив на суд глядачів свої скульптури. Статуї, зроблені його руками, надзвичайно цікаві. Жіночі фігури виконані з алюмінію у футуристичній манері. Плавні лінії з’єднаних між собою металевих частин передають ніжність і природність прекрасної статі.

За довге мистецьке життя автор створив багато картин, графічних і дизайнерських робіт, творів малих архітектурних форм, які прикрашають столичні парки та сквери. Роботи майстра експонуються в Тираспольській картинній галереї та Придністровському державному художньому музеї, а також зберігаються у приватних колекціях, зокрема і за кордоном.

У день вернісажу картинну галерею Тираспольського об’єднаного музею заполонили друзі, знайомі, колеги, учні художника та представники творчої інтелігенції. Привітати ювіляра прибула начальник Управління історико-культурної спадщини профільного відомства Марина Кашлєва. У своєму зверненні представник Державної служби відзначила натхненну та об’ємну працю, відповідальність митця перед глядачем та багатогранний світ емоцій, що стоять за кожною виставкою.

Представник «Спілки дизайнерів Придністров’я» Володимир Галанін з такої нагоди розробив і вручив художнику логотип, у якому зашифрував його ініціали. За словами Володимира Борисовича, цей подарунок можна буде використовувати в картинах і плакатах, а також зробити його своїм фірмовим знаком, своєрідною печаткою.

Багато приємних слів пролунало від Сергія Горбаченка, ректора Бендерського вищого художнього коледжу ім. В. І. Постойкіна, та заслуженого художника Придністров’я Євгена Йовіци. Після офіційної частини всі учасники вернісажу розійшлися по залу, щоб краще розглянути картини та поспілкуватися з автором, фотографувалися на пам’ять.

Калейдоскоп творчості Геннадія Спіцина абсолютно точно здатний повести глядача за собою, в незвідані паралельні світи.

Пропонуємо і вам, шановні читачі «Гомону», поринути в атмосферу мистецтва і відвідати експозицію, яка триватиме до 8 жовтня 2022 року.


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото автора.