Ігор Лікій: «Не сидіть на місці!»

Музикант із Рибниці Iгор Лікій 16 липня взяв участь у шоу Малахова «Привіт, Андрію!», де виконав пісню Юрія Антонова «20 років потому».


Рибниця, дійсно, багата на талановитих людей. Марина Джундієт, Євген Андріянов Сергій Мица (група «DoReDos»), Людмила Мазур, Сергій Володимирський, Віктор Балан, Ірина Грицишина, Оксана Поята, яка передчасно пішла з життя, – це імена тих, чию творчість люблять рибничани, тих, хто за останні роки поповнив перелік придністровських музичних талантів.

Похвалитися справжньою міжнародною популярністю може не тільки група «DoReDos» (яка представляла Молдавію на конкурсі Євробачення і пісні якої знайомі багатьом за кордоном), а з недавніх пір і рибницький скрипаль Ігор Лікій. Він побував у Москві на передачі Андрія Малахова.

Ігор – музикант захоплений, професійний, і, так би мовити, зі стажем. Учасник і організатор багатьох музичних колективів, один з яких – «Formatia Drimba» – і донині є досить популярним у Молдові, а його пісня «Vine Anul Nou» кілька років поспіль була новорічним хітом.

Один з останніх задумів І. Лікія – сольний проект «Скрипаль на годину». Більшості сучасних інтернет-користувачів він відомий онлайн-виступами під час пандемії, коли виконав понад 450 музичних творів. Сам автор називає це «карантинними відео». Ясна річ, що за таку довгу музичну кар’єру йому є чим поділитися зі слухачем, було з чого вибирати, що заспівати та зіграти.

Додали популярності музиканту і його карантинні пустощі: під час пандемії він грав на скрипці біля відкритого вікна. Проживає Ігор практично в центрі міста. Погодьтеся, в невеликому містечку таке важко було не помітити. Тож останнім часом Лікій – людина медійна і впізнавана. Скористалася можливістю познайомитися з цією неординарною людиною, а заразом і познайомити з ним читачів газети й наша редакція.

Як розповів сам скрипаль, народився він у Рибниці, але за збігом сімейних обставин до шести років жив з дідусем і бабусею в Україні. Коли повернувся додому, то, за наполяганням батька, навчався грі на скрипці в музичній школі. «Тато не тільки був ініціатором моєї музичної освіти, а й суворо контролював процес», – уточнив музикант. Потім було музичне училище в Бельцях і Кишинівський інститут мистецтв.

«Тож усе, що я вмію, – це музика», – поділився Ігор.

Успішний музичний колектив «Formatia Drimba», якому він віддав багато років життя, довелося покинути через хворобу. Коли повернувся з Кишинева в Рибницю, то за станом душі та характеру не зміг просто «насолоджуватися пенсією». І як наслідок, одна з його останніх ідей – численні карантинні відео з музичними композиціями, викладені в соціальних мережах, – привернула до нього увагу російського телепроекту.

21 червня у квартирі музиканта пролунав телефонний дзвінок: «Здрастуйте! Ви – Ігор Лікій, «Скрипаль на годину?» Ми хочемо запросити Вас на передачу «Привіт, Андрію!». Спершу Ігор, звичайно, засумнівався, та коли йому зателефонували ще раз, зрозумів, що все серйозно. Після узгодження всіх необхідних моментів о 4-й годині ранку він сів у таксі, що під’їхало до його будинку, і вирушив назустріч події, про яку, як сам музикант зізнався пізніше, давно мріяв.

У передачі Малахова йому пощастило познайомитися з такими знаменитостями, як Альберт Асадуллін і Михайло Муромов, а також зробити спільне фото з ведучим Андрієм Малаховим та багатьма відомими музикантами.

На сьогодні Ігор Лікій грає в оркестрі «Рибничани». У своїй музичній кар’єрі талановитий виконавець пройшов «…і Крим, і Рим, і мідні труби». Неодмінною умовою успіху він вважає бажання людини багато працювати й постійно вдосконалюватися. «Тож, якщо хочете чогось досягти, не сидіть на місці!» – таку пораду музикант дає молодому поколінню.


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото: Instagram Iгор Лікій