Диктант Перемоги

У День воїнської слави Росії та 77-річчя закінчення Другої світової війни, 3 вересня, в Придністров’ї вже вчетверте традиційно відбулась одна з найбільш масових освітніх акцій у світі – «Диктант Перемоги».


Історія цієї події бере свій початок із травня 2019 року. Тоді, напередодні 74-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, її вперше провели в Росії та ще у 24 країнах світу, зокрема в Придністров’ї. До участі в акції залучилося понад 150 тисяч осіб, після чого ухвалили рішення про щорічне проведення «Диктанту Перемоги».

Якщо говорити про зміст заходу, то це не диктант у класичному його розумінні. По суті, це тест на знання дат і подій двох воєн –Великої Вітчизняної та Другої світової, перевірка історичної грамотності всіх його учасників. Усі громадяни, що прийшли на акцію 3 вересня, у форматі тестування відповіли на 25 запитань з історії цих подій.

Головні організатори заходу – Всеросійська політична партія «Єдина Росія» та Росспівробітництво. З огляду на пандемію коронавірусу і весняний карантин у 2020 році «Диктант Перемоги» перенесли на 3 вересня. 2021 року диктант провели 29 квітня, нині він знову відбувся 3 вересня. Цього разу його писали в 45 країнах світу (вперше в акції взяли участь Бангладеш і Мексика), а також при посольствах Росії та в Російських домах у В’єтнамі, Індії, Китаї, Монголії, на Кіпрі,  в Лівані, Сербії. Всього було відкрито 18,7 тисячі майданчиків.

У ПМР акцію традиційно організовує Представництво Росспівробітництва за підтримки Міністерства просвіти й Держслужби з культури та історичної спадщини. Цього разу в містах і районах республіки функціонувало близько 60 відкритих і закритих майданчиків. Вони розташовувалися в освітніх установах (закриті), бібліотеках і музеях (відкриті) в кожному районі й місті республіки. Взяти участь у заході міг будь-хто охочий незалежно від віку.

Наш кореспондент відвідав найбільший у Придністров’ї майданчик – при Центральній міській бібліотеці Тирасполя. Тут зібралися організатори акції та 38 її учасників. У вітальному слові головний спеціаліст-експерт Представництва Росспівробітництва Артем Науменков сказав: «Диктант Перемоги» пишуть усі, кому небайдужа історія нашої країни. Це не тільки перевірка знань з історії війни, це наша подяка поколінню переможців, нашим фронтовикам. Для кожного з нас знання історії Великої Вітчизняної та Другої світової воєн, повага до наших ветеранів – це наш священний обов’язок, та особлива моральна особливість, яка ніколи не дозволить забути нашу справжню історію».

Дійсно, в наш складний час, коли багато держав переписують історію, руйнують пам’ятники воїнам-визволителям, підносять на щит фашизм, збереження історичної правди, історичної справедливості – справа честі будь-якого придністровця. Тому така важлива ця міжнародна акція – «Диктант Перемоги».

«Упродовж кожного року проводиться багато різних диктантів, – зазначив Артем Науменков у бесіді з нашим кореспондентом. – Це і тотальний, і географічний, і етнографічний та інші. Однак цей – найбільш масовий. Велика кількість країн і респондентів бере участь у ньому. Тому ця акція така важлива й актуальна, вона покликана зберігати історичну пам’ять і протистояти спробам переписувати історію». Він підкреслив, що за попередніми підрахунками в акції нинішнього року взяла участь більш ніж тисяча жителів Придністров’я.

Відповісти на всі 25 запитань потрібно за 45 хвилин, а завдання були не з легких. По завершенні роботи ми попросили деяких учасників поділитися своїми враженнями. Дівчина Ірина, яка працює в торгівлі, відповіла емоційно: «Запитання непрості, але цікаві, пов’язані з містами-героями та подіями, що стали легендарними. Мені дуже сподобалося. Історію потрібно знати, її потрібно поважати, історію потрібно любити». Олексій Олексійович, лікар, який нещодавно вийшов на пенсію, говорив дуже повчально: «Можу порекомендувати всім і кожному вивчити нашу історію від «А до Я», виділити для себе улюблені моменти, оскільки історія, в першу чергу, – досвід наших предків. І їхній досвід може допомогти кожному з нас уже в нашому житті. Особливо це стосується молоді. Тож вивчайте історію».

Нині роботи учасників акції з усіх куточків нашої планети перевіряють. Результати «Диктанту Перемоги» опублікують до 1 жовтня. Знавці, які набрали максимальну кількість балів за підсумками випробування, будуть удостоєні пам’ятних дипломів.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото автора.