За добрими порадами – до святої Татіани

На території студмістечка головного вишу Придністров’я – ПДУ імені Т. Г. Шевченка, 1 вересня відбулася церемонія освячення храму святої великомучениці Татіани.


Чин освячення звершив архієпископ Тираспольський та Дубоссарський Сава. На святковій літургії були присутні Глава держави, Голова Уряду, Голова Верховної Ради. Саме ця подія відкрила програму урочистих заходів, присвячених початку нового навчального року у вищому навчальному закладі республіки.

Президент Вадим Красносельський тримав на особистому контролі будівництво студентського храму, неодноразово відвідував об’єкт у період його зведення, пропонував корективи до проекту. Церква замислювалася невеликою та затишною. Позиція Президента полягала в тому, що храм має бути доступним для всіх, хто побажає його відвідати. Такій його відкритості та доступності сприяє знесення старої огорожі.

Після святкової літургії Вадим Красносельський подякував усім, хто був причетний до спорудження храму. Президент наголосив, що поява церкви на території ПДУ – це запит громадян, студентів та викладачів університету. «Головний двигун прогресу і творення – це бажання людей бути кращими. Нинішній день має увійти до літопису придністровського держуніверситету як крок його розвитку», – підкреслив Вадим Красносельський.

Він нагадав, що в період створення придністровської держави на її території діяло чотири православні парафії, нині для придністровців відчинені двері майже півсотні храмів. І це не межа. На прохання жителів республіки в різних точках триває будівництво нових церков.

Архієпископ Сава висловив Вадиму Красносельському подяку за підтримку доброго починання. Слова вдячності адресували й керівництву ПДУ. Не залишився поза увагою і той факт, що в оновленому храмі святої Татіани є елементи, які збереглися від дерев’яної споруди, свого часу доправленої з Москви з благословення Святішого Патріарха Кирила.

Нагадаємо, що історія створення храму розпочалася ще у 2008 році під час відкритого конкурсу на реконструкцію генплану університету з розробкою архітектурного проекту домової церкви. Через два роки на Вченій раді рішення щодо її будівництва було ухвалене.

У 2019 році з ініціативи Тираспольсько-Дубоссарської єпархії, підтриманої Президентом ПМР В. М. Красносельським, і з благословення Святішого Патріарха Московського та всієї Русі Кирила в дар Придністровському держуніверситету було передано дерев’яний храм для його встановлення на території вишу. Спочатку будівництво планувалося навпроти корпусу природничо-географічного факультету, та через технічну неможливість реалізації проекту, будівництво перенесли на територію студентського містечка між головним корпусом та економічним факультетом.

Після закладення капсули та освячення фундаменту зведення майбутнього храму активно продовжилося і завершилося його освяченням у перший день нинішнього нового навчального року.

Студенти, з якими довелося поспілкуватися нашому кореспондентові того урочистого дня, весело повідомили, що цілковито покладаються на силу молитви до святої Татіани й відвідуватимуть храм під час екзаменаційних сесій, маючи надію на її допомогу в навчанні.


Аліса КОХАНОВА.

Фото прес-служби Президента.