Оновлена будівля розкриває обійми

Новий навчальний рік у Придністровському державному університеті ім. Т. Г. Шевченка розпочався зі святкового заходу, який відбувся на майданчику перед головним корпусом: відкрили сяючий новими барвами, відремонтований корпус «А». В заході взяв участь Президент Вадим Красносельський.


Звертаючись до учасників урочистостей, Глава держави звернув увагу на традиційно високий рівень підготовки студентів та заслуги, якими славиться діяльність професорсько-викладацького складу держуніверситету. Промовець назвав колектив провідного вишу країни діамантом, що заслуговує на гідну оправу, якою й є університетська інфраструктура.

Президент із задоволенням відзначив результати проведених ремонтно-будівельних робіт та впорядкування довкілля. Реконструкція та оснащення навчальних корпусів, гуртожитків, території, що прилягає до локацій, триває другий рік. Нинішнє новосілля відзначали ті, хто навчатиметься і працюватиме в так званому адміністративному корпусі «А». Тут, крім керівництва вишу, розташовані аудиторії для студентів-гуманітаріїв: філологів, журналістів, істориків тощо.

Після урочистої лінійки Вадим Красносельський вкотре з приємністю проінспектував приміщення, розміщені на кількох поверхах – цього разу повністю готових до проведення занять. Тут завершено як зовнішні, так і внутрішні роботи, кабінети оснащені новим обладнанням та меблями.

Великий ремонт у ПДУ розпочався у квітні 2021 року з реставрації двох найстаріших корпусів. Лицьову сторону обох будівель повністю оновили: зняли стару штукатурку та зробили нове покриття у єдиному кольорі з Державним театром драми та комедії ім. Н. С. Аронецької. Тут також реконструювали дах, зокрема й купол обсерваторії. Замінили вікна на лицьовій стороні корпусів «Б» та «В». Ще одне оновлення, що привертає увагу перехожих, – емблема ПДУ, яка обертається, на головному корпусі. Це подарунок університету від заводу «Електромаш», виготовлений фахівцями підприємства на прохання Вадима Красносельського.

За час, що минув, відремонтовано та приведено в належний вигляд фасади та покрівлі чотирьох корпусів, придбані транспортні засоби для університетських потреб, реконструйовані бульвар і сквери вздовж навчальних корпусів, упорядкованй майданчик біля фонтану, доступним став і громадський Інтернет.

Змінилося студентське містечко. У гуртожитках оновили кухні, душові, санвузли та приміщення для прання. Встановили кухонні плити та пральні машини. Побутову техніку університету подарував Президент.

Понад 200 м2 відведено під багатофункціональний центр цифрової освіти «Квантум». Відкритий університетський храм. Придбано найсучасніший інтерактивний комплекс для навчальної аудиторії медичного факультету.

За словами ректора ПДУ Владислава Соколова, такі масштабні перетворення у виші ніколи раніше не проводилися. Крім ремонтних робіт, досить відчутно оновлюється матеріально-технічна база. «За ці два роки було закуплено велику кількість нової техніки. Нині на медичному факультеті відкривається ще один навчальний підрозділ з інтерактивним столом Пирогова. Подібна новинка є навіть не у всіх провідних вишах РФ, а ми її вже отримали», – зазначив ректор вишу.

Незабаром головний вищий навчальний заклад Придністров’я відзначить 92 роки з дня заснування. Президент запевнив, що упорядкування інфраструктури держуніверситету продовжиться відповідно до затвердженого плану.


Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Президента.