Шляхом збереження миру в Придністров’ї

У Міністерстві просвіти підбили підсумки Республіканського конкурсу креативних робіт «Молодь проти тероризму та екстремізму», проведеного спільно з Міністерством державної безпеки.


Організатори відвели для всіх охочих півтора місяця, щоб втілити в життя та надіслати цікаву роботу, яка відповідає всім правилам і вимогам оголошеного конкурсу. Заявки приймалися аж до 19 серпня 2022 року. У підсумку на розгляд надійшло понад 200 малюнків і плакатів з усієї республіки, а також 35 відеопроектів соціальної спрямованості.

Творчі плакати та відео оцінювало компетентне журі, до якого увійшли представники Мінпросу та МДБ, Союзу ветеранів ОДБ ПМР «Честь», Міністерства цифрового розвитку та Першого Придністровського телеканалу.

Високі поривання душі необхідно заохочувати. Працю кожного учасника потрібно було по заслузі оцінити та винагородити. Зважаючи на це, суддівство визначило дві номінації: «Ні!» екстремізму і тероризму» і «Миру – «так!». Враховуючи вікові категорії від 12 до 17 та від 18 до 35 років, журі визначило 9 призерів.

Міністр державної безпеки Валерій Гебос розпочав церемонію нагородження  з вітального слова. Він зазначив, що у зв’язку з напруженою ситуацією у світі було дуже важливо не залишати поза увагою тему терористичних дій.

«Приємно чути, що велика кількість придністровців виявила бажання взяти участь у цьому конкурсі. Радує те, що у своїх роботах учасники проявили патріотизм і громадянську свідомість», – підкреслив Валерій Дмитрович.

Його слова підтримала міністр просвіти Світлана Іванишина і нагадала, що найголовніше в реалізованій ініціативі – це пошук методів боротьби з ідеологією тероризму, в основі якого завжди лежить насильство. Ні за яких обставин воно не може розглядатися як спосіб досягнення мети.

Офіційні особи вручили переможцям грамоти та по-справжньому приємні подарунки. Комусь дісталися новітні бездротові навушники, дехто отримав містку і таку корисну в навчанні флешку, вимпел з гербом Міністерства державної безпеки, пам’ятну монету, брендові футболки з логотипом конкурсу та інші презенти.

Відібрані роботи публікуватимуться на офіційних інтернет-ресурсах організаторів конкурсу, що розширить коло людей, залучених до розуміння такої важливої проблеми, як екстремізм і тероризм.

Катерина Демченко у своїй категорії завоювала перше місце. У конкурсі вона представляла Придністровський коледж технологій та управління. Дівчина використала в малюнку збірні образи, які виникли в неї на тему екстремізму: ракету як джерело агресії та пораненого плюшевого ведмедика як образ усіх тих, хто постраждав від терористичних дій. Така колоритна і зворушлива робота виділялася серед інших.

Олександр Костецький, який посів друге місце в категорії «Ні!» екстремізму і тероризму», поділився своєю особливою історією створення малюнка. Він працює в МОЗ «ТСШ № 9» учителем початкової військової підготовки та є класним керівником 7 класу. Кілька учнів допомагали йому після уроків художньо втілити задуману ідею протистояння добра і зла. Молодий викладач із нетерпінням чекає, коли зможе забрати свій малюнок і з гордістю повідомити учням про їхню спільну перемогу.

Всі учасники з цікавістю розглядали та обговорювали плакати, які особливо сподобалися, фотографувалися. На заході панувала доброзичлива і спокійна атмосфера.

Відрадно усвідомлювати, що кількість молодих і вдумливих людей із часом тільки збільшується. Це і школярі середніх класів, і студенти, й молоді викладачі загальноосвітніх установ.

Участь у таких ініціативах зміцнює миролюбність придністровців і застерігає від суспільно небезпечних дій.


Марина СОВА.

Фото автора.