Благоустрій набирає висоту

Початок осені ознаменувався чудовою подією – завершенням реконструкції столичного скверу Авіаторів. Для мешканців мікрорайону Октябрський це стало великим подарунком, з яким життя засяяло по-новому.


Місце відпочинку має свою історію: сквер заклали в 1975 році та встановили постамент з винищувачем МіГ-19. Обеліск присвячений льотчикам 17-ї Повітряної армії, яка у квітні 1944-го у складі 3-го Українського фронту звільнила Тирасполь. Командувачем армії на той час був генерал-лейтенант В. О. Судець, згодом Герой Радянського Союзу та маршал авіації.

Десятиліттями цей затишний куточок був улюбленим місцем прогулянок мешканців мікрорайону та особливо сімей з дітьми. Однак роки беруть своє, і згодом ця територія набула жалюгідного вигляду. Вечорами тут було занадто темно, люди часто спотикалися, зачіплюючись за старі плити, що випирали, а батьки часом втрачали з поля зору своїх дітей. Президент В. Красносельський ухвалив рішення про оновлення цієї дозвільної зони з історичним значенням.

Роботи з перетворення розпочалися в травні поточного року. За короткий час довелося виконати чималий обсяг необхідних робіт: сформувати новий мальовничий ландшафт, замінити комунікації, зробити зону відпочинку більш комфортною та приємною. Нині можна впевнено констатувати, що все задумане вдалося успішно втілити в життя.

Через кілька місяців кропіткої праці перед нашими очима постав уже зовсім інший сквер. Старе дорожнє покриття змінилося рівно вимощеною плиткою, замість неохайних кущів і бур’янів з’явилися широкі зелені газони. Місцеві жителі були раді великій кількості нових зручних лав. Усі як один відзначають, що тепер тут зручно і приємно проводити час.

Щоб оновлений сквер якомога довше радував тираспольчан, по всій території встановили камери «Безпечне місто». Вони фіксуватимуть порушення громадського порядку.

Серед постійних відвідувачів цієї упорядкованої та озелененої території найбільше дітей. Щоб потрапити на привабливий оновлений ігровий майданчик, шикуються цілі черги. Ми поспілкувалися з деякими підлітками й дізналися, як вони оцінюють зміни, що відбулися.

Шестирічний Ілля Рокоман разом із мамою вже вкотре проводять свій вечір «біля літака». Вони мешкають у цьому мікрорайоні не один рік. Хлопчик згадує, що часто гуляв тут і до реконструкції зі своєю старшою сестрою. Особливо йому подобається, що на майданчику побільшало гойдалок і з’явилися вечірні вогники.

«Ці лампочки так яскраво й гарно сяють, а ще вони схожі на зірки. Доріжки стали рівними, тепер я можу зі своїми друзями гратися, бігати наввипередки та швидко кататися на самокаті», – поділився своїми радісними враженнями Ілля.

Восьмирічна Маша Новікова гуляла на майданчику зі своєю тіткою. Вона розповіла, що її родина переїхала в цей район зовсім недавно. Нова мальовнича локація з мальовничими гірками стала її улюбленим місцем для прогулянок після школи. Підйоми та спуски сходами в ігровій зоні вона сприймає як підкорення гірських вершин, представляє себе туристом чи мандрівником. Хто знає, може колись ця маленька фантазія дитинства стане великою мрією дорослої людини.

Незважаючи на невеликі розміри майданчика, сюди приїжджають з інших районів міста. Багатьом хочеться зробити на згадку красиві фотографії та прогулятися сквером. Поруч відкрилося затишне кафе, де можна придбати сік, воду чи перекусити. Все створено для приємного відпочинку придністровців.

Упорядкований ошатний сквер Авіаторів у темний час доби нагадує злітну смугу і створює відчуття, що ось-ось цей літак на пам’ятному монументі злетить, зробить кілька кіл над будинками городян і повернеться на своє законне місце.

Осередок дозвілля планують розвивати, доповнювати його новими цікавими об’єктами, але про це дещо пізніше і як черговий приємний подарунок тираспольчанам.


Олександра ТИМКО.

Фото автора.