Моніторинг цін у Придністров’ї – з трьох джерел

Редакція газети «Гомін» продовжує інформувати своїх читачів про ціни на соціально значущі товари в роздрібній мережі Придністров’я в порівнянні з Молдовою та Україною.


Нагадаємо, що команда фахівців Міністерства економічного розвитку робить це з метою оптимізації власної цінової політики. За дорученням Уряду ПМР відбувається щомісячне інформування громадян республіки про результати їхньої роботи.

Пропонуємо ознайомитися з цінами на продукти харчування в Придністров’ї, Молдові та в Україні. Використовуватимемо дані Міністерства економічного розвитку (МЕР) ПМР станом на 1 вересня.

Фахівці Мінекономрозвитку здійснили моніторинг цін на ринках та в магазинах кількох населених пунктів Придністров’я, Молдови та України. Розпочали з аналізу цін на так званий «борщовий набір»: картоплю, капусту, буряк, моркву плюс цибулю ріпчасту.

Користуючись середніми величинами, вони перевели ціни на товари та послуги з леїв і гривень у придністровські рублі за курсом ПРБ. Як порівняти з липнем, у ПМР не змінилася ціна на картоплю. Вона коштує 6 рублів. У Молдові ціна на овоч залишилася на рівні 9 рублів. В Україні картопля подешевшала і тепер коштує 5 рублів. Якщо порівняти з липнем, у нас на 2 рублі зменшилася ціна на капусту. Вона коштує 7 рублів. У Молдові капуста подешевшала на 1 рубль і становить 8 рублів. В Україні ціна знизилася з 19 рублів до 12. Буряк коштує – 6; 7 та 8 рублів відповідно. На 8 рублів подешевшала морква в ПМР. Тепер вона доступна по 7 рублів за кілограм. У Молдові та Україні – за 9 та 12 рублів відповідно. Збільшилася ціна на цибулю в ПМР. Тепер вона коштує 8 рублів. У сусідніх державах – 9 та 13 рублів відповідно. Зроблений аналіз свідчить, що придністровські ціни на овочі залишаються нижчими, ніж у Молдові та Україні.

З-поміж фруктів фахівці звернули увагу на яблука. Нагадаємо, що у липні в Придністров’ї вони коштували 5 рублів, у Молдові – 10, а в Україні – 12 рублів за кілограм. У нашій республіці ціна збільшилась на 3 рублі і тепер яблука нового врожаю коштують 8 рублів за кілограм. У Молдові ж – ціна зменшилася на 1 рубль і вони реалізуються по 9. В Україні ціна за кілограм яблук становить 11 рублів.

До речі, ціна на м’ясо на придністровських ринках, згідно з даними МЕР, залишається нижчою, ніж у Молдові та Україні. Це стосується й яловичини, й свинини та курятини. Причому, незначна різниця в порівнянні з сусідами спостерігається за всіма позиціями як охолодженого, так і замороженого м’яса – від шиї та м’якоті до ребер. Щодо свіжої риби, дані по всіх трьох країнах наведені лише зі свіжого коропа. Риба відповідно коштує 65, 108 та 43 рублі.

Ціни на молочну продукцію в ПМР та в сусідів приблизно однакові. Вартість одного літра пастеризованого молока з жирністю 2,5 % – 13 рублів, як у нас, так і в Молдові. В Україні ціна на молоко також не змінилася в порівнянні з липнем і тепер воно доступне споживачам по 14 рублів за 1 літр.

Приблизно однакова ціна в усіх трьох державах спостерігається і щодо кефіру, сиру, сметани та курячих яєць.

Ціна ж 1 літра рафінованої олії в Придністров’ї залишилася на такому ж рівні. Вона коштує 39 рублів. У Молдові в середньому – 33 рублі, а в Україні – 31.

У ПМР на 1 рубль подорожчав цукор. Тепер 1 кг коштує 18 рублів. У сусідніх державах ціна відповідно 19 і 15 рублів. У порівнянні з липнем на 1 рубль подешевшала гречка: в ПМР у середньому вона коштує 34 рублі, у Молдові – 42, в Україні – 38.

У нашій республіці на 3 рублі подорожчала вермішель вищого ґатунку. Нині її можна придбати за 19 рублів. Цей продукт харчування в Молдові та в Україні коштує 25 і 16 рублів відповідно.

У жовтні наша газета ознайомить своїх читачів з оновленими цінами на продукти харчування в ПМР, Молдові та Україні.


Сергій ЛЕВЧЕНКО.