Розумні думки розумних людей

Наша здатність осмислити й оцінити розумні думки й висловлювання – це велике благо, дароване нам розумом.


Високоінтелектуальних людей цінували в усі часи, проте ставлення до них було, м’яко кажучи, не завжди однаковим. І все ж, незважаючи ні на що, їхня мудрість, напевно, ще впродовж багатьох років хвилюватиме більшу частину людства. Авторами цих висловів були здебільшого філософи, поети й люди, які присвячували себе вивченню та осмисленню життя.

Усі наші читачі, переконана, знають, що часом можна натрапити на досить мудрі й цікаві вислови та цитати. Буває, прочитаєш чужі думки, а вони потім ще довго не покидають твою голову. Наскрізь просочені вони досвідом людським, допомагають розширити кругозір і навіть зрозуміти деякі речі по-новому. Нарешті, це прекрасна можливість долучитися до найбільших звершень людства навіть через століття.

Більшість із нас, користуючись мережами Інтернету, з мудрими думками знайомиться зазвичай саме там і використовує їх за необхідністю. Комп’ютеризоване сьогодення дає нам можливість, маючи свою сторінку в соцмережах, частіше спілкуватися з друзями й однокурсниками з різних міст і навіть континентів. Таке спілкування саме по собі вимагає лаконічності й логічності. Дехто негативно сприймає той факт, що нині стало модним робити розумні думки великих людей своїм гаслом на власній сторінці.

Не бачу в цьому нічого поганого, тому що цим люди бажають коротко й лаконічно описати всім друзям і знайомим стан своєї душі й настрій. До того ж, завдяки мудрим висловам тих чи інших людей можна урізноманітнити своє мовлення, привернути увагу слухачів, справити позитивне враження на людей. Власний досвід теж прийде з часом, а поки що скористаємося мудрими думками, які можна навіть назвати словником нашого життя.

Спробуймо впевнитися в справедливості моїх слів і скористатися досвідом, накопиченим людством. Саме розумна думка є приводом для роздумів і в багатьох випадках дає відповіді навіть на якісь спірні питання.

У цій добірці – цитати, можливо, здатні стати стимулом для великих змін у вашому житті.

ПРО ЛЮДИНУ І СУСПІЛЬСТВО

Люблять батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що своя. Сенека

Людина поза суспільством – або Бог, або звір. Арістотель

Той, хто не любить свою країну, нічого любити не може. Джордж Байрон

Кожен народ має такий уряд, на який заслуговує. Жозеф де Местр

Один раз у житті фортуна стукає у двері кожної людини, але людина
в цей час нерідко сидить у найближчій пивній і ніякого стуку не чує. Марк Твен

Право на повагу має лише той, хто поважає інших людей. Василь Сухомлинський

ПРО МОВУ

Якщо ви розмовляєте з людиною мовою, яку вона розуміє, – слова досягають її голови. Якщо ви розмовляєте з людиною її мовою, то слова досягають серця. Нельсон Мандела

Доброта – це мова, яку можуть почути глухі й побачити сліпі. Марк Твен

ПРО ЧИТАННЯ І КНИГИ

Читання – це створення власних думок за допомогою думок інших людей. Микола Рубакін

Книги потрібні, щоб нагадувати людині, що її оригінальні думки не такі вже й нові. Авраам Лінкольн

Є злочини гірші, ніж спалювати книжки, наприклад, не читати їх. Рей Бредбері

Вчасно прочитана книга – величезна удача. Вона здатна змінити життя, як не змінить його кращий друг або наставник. Петро Павленко

Усі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, то вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться. Ернест Хемінгуей

Коли людина припиняє читати, вона перестає мислити. Дені Дідро


Наталя СИНЯВСЬКА.