День програміста відзначили в Рибниці

У муніципальній установі «Рибницький молодіжний центр» 13 вересня професійному святу присвятили тематичну бесіду «IT сьогодні».


У молодіжному центрі заходи такого формату проводяться вже не вперше. Вони дають рибницькій молоді можливість здобувати цікаву інформацію з перших уст. Організовує та проводить їх завідувач відділу з молодіжної політики «РМЦ» Катерина Хлистал.

За її словами, ця подія орієнтована здебільшого на юнаків та дівчат, які перебувають у пошуку свого місця в житті, в пошуку професії. За словами фахівця, інформація цікава не лише тим, хто вперше обирає для себе царину діяльності, а й тим, хто замислюється над розширенням своїх професійних компетенцій чи зміною своєї профдіяльності.

Давно відомо, що для одержання дійсно достовірної інформації, найкраще звернутися безпосередньо до людини, яка нею відає, а ще краще – до професіонала своєї справи.

Виходячи з цього, були запрошені фахівці IT-галузі, які на волонтерській основі погодилися розповісти про свою професію. Не секрет, що пошук роботи на IT-напрямку посідає топові позиції на сайтах з працевлаштування та у запитах пошукових систем. Отже, можна було заздалегідь передбачити інтерес до цієї теми. Тож не дивно, що спілкування й справді відбувалося в дружній захопливій атмосфері та безпосередньому живому обміні думками та інформацією.

Поділитися своїм професійним досвідом, тим, як вони потрапили в професію, а також історією свого вибору прийшли Web-програмісти Влад та Олександр. 26-річні молоді люди розповіли, що давно дружать і в професію прийшли разом. Уже понад п’ять років вони займаються програмуванням і позиціюються як фахівці рівня «middle». Щоб зрозуміти, «що це таке і з чим його їдять», Олександр пояснив, що IT-фахівців зазвичай визначають за рівнем компетенцій: «junior», «middle» та «senior». Розглянувши цей логічний ланцюжок, можна зрозуміти, що «middle» – це фахівець середнього рівня.

Айтішники-експерти розповіли про те, що IT-спеціальності можна умовно розділити на три основні напрямки: програмісти, управлінці та системні адміністратори. Пояснивши ази, Олександр запропонував перейти у формат «запитання-відповідь», що й було з задоволенням реалізовано в продовження розмови.

Можна зазначити, що здебільшого тут була присутня молодь віком приблизно 18–22 років. Вони ж і проявляли особливу активність у бесіді та ставили найбільше запитань. Було й кілька старших людей, які також зацікавилися тим, що відбувається, і взяли участь в обговоренні.

До молодіжного центру прийшли й школярі. Вони мовчки слухали та спостерігали й запитань у них не було. Все ж учні старших класів дістали свою порцію інформації та певну користь.

На завершення експерт Олександр сказав, що професія айтішника настільки цікава, що варто хоча б спробувати нею зайнятися. Він зазначив, що йому все дуже сподобалося: «Було цікаво й захоплююче. Виступати перед людьми – це також певний та необхідний досвід». Експерт наголосив, що в майбутньому з задоволенням візьме участь у таких форумах.

«Ми зробили анонс про тематичну бесіду на «Лик ТВ» через держадміністрацію Рибниці, поширили інформацію через студентський комітет ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, в Инстаграм, ВКонтакте. Прийшла достатня кількість людей. Я задоволена результатом. Сподіваюся, що учасники події дізналися багато нового про IT-галузь. Вони поставили нашим експертам запитання, що їх цікавлять, і почули розгорнуті відповіді з перших уст. Отже, можна резюмувати, що бесіда вийшла цікавою та інформативною. Сподіваюся, що надалі про це дізнається більше людей, і наша аудиторія розшириться», – підсумувала Катерина.

Вона також поділилася своїми планами на наступну зустріч, присвячену питанням психології. Її планують провести в жовтні. Про час проведення заходу буде повідомлено додатково.


Дмитро АКIНIН.

Фото автора.