Ювілей лідера виноробної галузі

Тираспольський винно-коньячний завод «КVINT» у вересні відзначив 125-річний ювілей.


У 1897 році на вулиці Вокзальній (нинішня Леніна) на заводський очисний склад № 9 селяни з довколишніх сіл звозили домашнє вино, з якого на підприємстві виготовляли горілку. Згодом у його асортименті з’явилися і вина.

На сьогодні на тому ж місці розташовуються основні виробничі потужності відомого на весь світ заводу KVINT. До ювілею на підприємстві виготовили лімітовані партії дивінів (коньяків) 6-ти й 15-річної витримки (відповідно 10 тисяч та 5 тисяч пляшок).

Свідченням високої якості придністровської продукції є численні нагороди міжнародних конкурсів: золоті, срібні та бронзові медалі, Гран-прі та Супер Гран-прі. Всього їх в активі підприємства 446 з різних конкурсів та виставок. Дві срібні медалі завойовані цього літа на щорічному міжнародному конкурсі міцних напоїв у Сан-Франциско, в якому взяли участь понад тисячу зразків з усього світу.

З нагоди святкової дати 10 вересня на території заводу був організований День відкритих дверей. Генеральний директор ТВКЗ «КVINT» Олег Баєв на підприємстві працює з 1967 року. «Після закінчення Одеського технологічного інституту я побував на різних посадах: робітником виннокупажного цеху, контролером, старшим технологом, головним технологом та головним інженером. У 1986 році колектив обрав мене директором. Це велика відповідальність. Я пишаюся і довірою, і підприємством, яке є перлиною Придністров’я. Ми намагаємося фінансовими надходженнями в бюджет держави покращувати життя придністровців», – зазначив Олег Маркович.

Генеральний директор відомий також науково-дослідницькими роботами з відродження виноградарства та виноробства в республіці, монографіями та книгами з виноробства та виноградарства, створенням власної сировинної бази заводу, проведенням глибоких наукових досліджень у Дубоссарському районі.

За словами директора, підприємство дбає про своїх людей. Це стосується і ветеранів, які віддали йому десятки років життя, й нинішніх працівників, на чиїх плечах воно тримається.

Нині придністровське виробниче об’єднання постачає свою продукцію в 34 країни світу. Воно має рогалужену сировинну базу: на двох тисячах гектарів вирощується 30 сортів винограду.

У День відкритих дверей усі охочі мали можливість придбати фірмову продукцію зі знижкою 12,5 %. Упродовж дня на упорядкованій заводській території працювали торговельні точки: спеціально для гурманів влаштували дегустації вин та різних сортів винограду. Для дорослих та дітей були організовані караоке-шоу, розважальні конкурси, безліч фотозон та інтерактивних ігрових майданчиків.

Напередодні ювілею в соціальній мережі Instagram був оголошений конкурс для знавців продукції заводу. В день ювілею відбулося нагородження його переможців. За словами одного з них – Вадима Желєзняка, стати кращим йому допомогли уважність, знання і швидкість реакції. «Запитання стосувалися продукції, яку виготовляє підприємство-ювіляр. Щиро вітаю завод зі 125-річчям. Бажаю йому процвітання, а працівникам – здоров’я, миру та добробуту», – сказав придністровець.

Особливу увагу привернув того дня конкурс «Челентано» – змагання, як у фільмі «Приборкання норовливого». Охочі мали можливість давити сік у бочці з виноградом. Щоправда, у фільмі герой Адріано Челентано тиснув виноград босими ногами, а на ювілеї заводу конкурсантам довелося «потанцювати» в бочці в гумових чоботах.

На святі була представлена арт-зона з різними майстер-класами для дітей і дорослих та епатажним аквагримом, а також організована виставка-продаж сувенірів ручної роботи.

Виїзний туристичний інформаційний центр Придністров’я цього дня знайомив гостей з визначними пам’ятками нашого краю, з цікавими маршрутами, дарував їм туристичні буклети й карти.

Цікавою була і музична програма: святковий настрій усім подарували квінтет «LIBERTY» та гурт «Priza».

Сповнені позитивних емоцій, яскравих вражень і гордості за ювіляра були всі придністровці, які відвідали у святковий день територію заводу. Подружжя Артема та Людмили вперше залучилося до такої події. Молодий чоловік взяв участь у конкурсі, присвяченому історії та продукції підприємства і висловив вдячність за організацію свята: «Все підготовлено та проведено на вищому рівні. Бажаю підприємству збільшення асортименту продукції та кількості фірмових магазинів. Зі святом!», – сказав придністровець.


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.