Старт у нове життя

Для студентів – майбутніх фахівців-мехатроніків, які за системою дуальної освіти опановуватимуть нову для себе спеціальність у навчальних закладах Придністров’я, розпочалося нове життя.


Студенти-мехатроніки відзначили початок навчального року, як і всі учні, урочисто, на лінійці та з гостями. Після двох пандемійних років, коли ця традиція була «на карантині», цьогорічне свято сприймалося по-новому. Можливо, це пов’язано і з презентами, які хлопці та дівчата отримали від Торгово-промислової палати (ТПП).

Познайомитися з першокурсниками, привітати їх із початком навчання безпосередньо в тих освітніх закладах, які здійснюють теоретичну підготовку популярних нині спеціалістів, співробітники ТПП вирішили особисто. Наприклад, президент Палати Василь Кожан приїхав до Тираспольського аграрно-технічного коледжу ім. М. В. Фрунзе, директор Бізнес-школи Аурелія Салкуцан відвідала студентів Промислово-будівельного технікуму, а начальник юридичного відділу Сергій Несміянов побував у Бендерському торговельно-технологічному технікумі. Вони вручили учням стильні сумки, блокноти та футболки з логотипом «Мехатронік».

Цю кваліфікацію дедалі частіше називають професією майбутнього, оскільки нинішня система знань разом з обслуговуванням сучасних механічних машин поєднана з комп’ютерним управлінням. Вона перебуває на стику цілої низки галузей, без яких важко уявити сучасний світ: електромеханіки, мікроелектроніки, автоматичного керування, мікропроцесорної техніки та ІТ-технологій. Суть спеціальності полягає в контролі та управлінні складними механізмами за допомогою комп’ютера та мікросхем, вбудованих у механічні прилади.

Таким чином, мехатронік – це універсальний фахівець, який повинен уміти обслуговувати обладнання в комплексі, розумітися в електроніці, мати навички програмування, розбиратися в гідравліці. Такий спеціаліст потрібний і в машинобудуванні, й сільському господарстві, й легкій промисловості.

Минулого року Уряд підтримав проект ТПП та розпорядився організувати підготовку кадрів за цією спеціальністю. На сьогодні мехатроніків за системою дуальної освіти готують уже чотири середньо-спеціальні навчальні заклади Придністров’я. Наприклад, Бендерський торгово-технологічний технікум навчає їх для легкої промисловості, Тираспольський аграрно-технічний коледж – для сільського господарства та меліорації, столичний промислово-будівельний технікум – для машинобудування, а Рибницька філія ПДУ – для ЖКГ, де також впроваджуються сучасні автоматизовані системи.

Про актуальність спеціальності «мехатронік» серед абітурієнтів свідчать цифри. Цього року до Бендерського торговельно-технологічного технікуму вступили 15 осіб, ще 15 студентів прийняв промислово-будівельний технікум, а Рибницька філія ПДУ ім. Т. Г. Шевченка надала місця для 19 випускників шкіл. У Тираспольському аграрно-технічному коледжі мехатроніку для агропромислового комплексу вивчатимуть 37 осіб. Такий високий запит на цікаву та популярну спеціальність пов’язаний із затребуваністю фахівців в агропромисловому комплексі, де планується модернізація зрошення.

Мехатроніки навчатимуться за дуальною системою: теоретичні знання здобуватимуть в alma mater, а практичні навички – на підприємствах. Причому практиці приділятиметься більшість навчального часу. З урахуванням того, що в проекті беруть участь такі організації, як «Флоаре», «Електромаш», «Сади Придністров’я» тощо, майданчики для напрацювання навичок у мехатроніків передбачаються чудові. Вони не тільки опанують тонкощі свого професійного спрямування, а й гарантовано будуть забезпечені місцем роботи.


Аліса КОХАНОВА.

Фото прес-служби ТПП.