Службі фінансового держконтролю – 20

Рахункова палата ПМР – це вищий орган державного аудиту республіки. Закон «Про Рахункову палату ПМР» був прийнятий 7 серпня 2002 року.


Відомство є правонаступником Комітету державного контролю, який очолював депутат Верховної Ради I скликання Андрій Манойлов. У Рахунковій палаті відзначають, що він зробив дуже великий внесок як у створення і становлення нашої республіки, так і в організацію системи державного контролю.

Про важливість та актуальність діяльності цього органу, спадкоємність поколінь, професіоналізм співробітників, їхні підходи до розв’язання складних завдань щодо зміцнення фінансової дисципліни, забезпечення прозорості витрачання бюджетних коштів говорили 15 вересня на урочистих зборах у Палаці Республіки, присвячених 20-річчю Рахункової палати ПМР.

Привітати ювілярів прибули: Президент Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, віце-прем’єр Станіслав Касап, перший Президент республіки Ігор Смирнов, керівники міністерств і відомств, глави держадміністрацій, парламентарії, представники громадських організацій.

Про ключові моменти історії створення і розвитку Рахункової палати, завдання, які стояли під час її формування, поточний стан справ через два десятиліття функціонування, досягнення і складнощі в роботі розповіла голова Рахункової палати Світлана Ізместьєва: «Завдання і функції, покладені на Рахункову палату чинним законодавством ПМР, роблять її одним із ключових елементів громадського контролю над витрачанням національних ресурсів».

Окремо Світлана Юріївна зупинилася на показниках, досягнутих цією організацією за 20 років роботи. За цей час контрольні заходи були проведені на 7 тисячах об’єктів, усунуто порушення і повернуто до бюджетів різного рівня понад 450 млн рублів. «Зроблено чимало, але попереду стоять ще серйозніші завдання, які нам доведеться вирішувати. Основним вектором у подальшій діяльності Рахункової палати має стати вдосконалення форм і методів контролю, точніше кажучи, превентивних заходів, орієнтованих на якість і ефективність управління суспільними ресурсами в цілому. Впевнена, що авторитет, честь і гідність інституту фінансового контролю, завдяки діяльності контрольного органу, будуть завжди на належному рівні», – підбила вона підсумок своєму виступу.

До ветеранів і співробітників установи зі словами привітання і вдячності звернувся Президент ПМР. Вадим Красносельський підкреслив, що неможливо уявити ефективну державну систему без фінансового контролю. Він говорив про внесок відомства в боротьбу з корупційними проявами й підкреслив, що з розвитком держави повинна розвиватися і Рахункова палата. При цьому у своїй діяльності важливо використовувати всі сучасні технології.

Глава держави подякував ветеранам і всьому персоналу, а також вручив ордени та медалі кращим співробітникам. З нагоди ювілею пам’ятні подарунки отримали й заслужені ветерани служби державного фінансового контролю Придністров’я.

Олександр Коршунов у своєму виступі зазначив, що основну функцію з контролю за фінансовою дисципліною, законністю та ефективністю використання бюджетних коштів, державного та муніципального майна відомство виконує на «відмінно». «Такий контроль необхідний нашій державі, яка 32 роки живе в умовах невизнаності та постійного економічного тиску, коли підприємства не можуть працювати в нормальних умовах здорової конкуренції на зовнішніх ринках. Усі ці роки придністровський бюджет є дефіцитним, тому важливо контролювати бюджетні витрати, щоб держава завжди могла виконувати всі заплановані соціальні зобов’язання перед громадянами республіки», – особливо наголосив Голова Верховної Ради. Він подякував керівництву та колективу організації за співпрацю.

Станіслав Касап відзначив результати спільної роботи Уряду і контрольного органу. За останні роки було зроблено багато – республіка змінилася, були вирішені застарілі питання і проблеми. «Саме Рахункова палата як орган державного фінансового контролю забезпечує ефективне та цільове використання коштів республіканського та місцевого бюджетів, коштів Держфонду соціального страхування», – зазначив він.

До учасників урочистих зборів звернувся перший Президент ПМР Ігор Смирнов. З вуст засновника нашої держави на адресу ветеранів галузі звучали найтепліші слова подяки. У ході виступу він закликав усіх присутніх вшанувати хвилиною мовчання пам’ять тих, хто стояв біля джерел становлення відомства.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото прес-служби Президента.