Заради збереження історичної пам’яті

У Тирасполі відкрили меморіальну дошку на будівлі, де в 1992 році розміщувався штаб Територіально-рятувального загону (ТРЗ).


Спеціальну структуру організували в 1991 році за рішенням Тираспольської міськради, а складалася вона здебільшого з працівників підприємств. Спочатку планувалося використовувати загін для участі в ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій і природних катаклізмів: повеней, землетрусів, техногенних катастроф – пожеж та вибухів. Однак згодом довелося вирішувати й інші завдання: протидіяти збройній агресії з боку Молдови.

Уже через рік безперервні збройні провокації РМ змусили реорганізувати підрозділ в окремий воєнізований територіальний зведений загін. У його складі діяли 2 284 бійці та командири, 721 з них нагороджений медалями «Захиснику Придністров’я», 6 осіб – орденами «За особисту мужність».

Першим командиром цього підрозділу був призначений Валерій Ширков. Загони здійснювали охорону важливих об’єктів: мостів, переправ, Молдавської ДРЕС, високовольтних ліній електропередачі та інших об’єктів народного господарства. У складні для держави часи у структурі ТРЗ активно працювало відділення, що вирішувало завдання, які більше відповідають органам розвідки та контррозвідки.

Бійці ТРЗ брали участь у бойових діях на різних напрямках: у Бендерах, на Кіцканському та Кочієрському напрямках, у Дубоссарах. Захищаючи республіку, полягли 39 військовослужбовців ТРЗ, 109 чоловік дістали поранення різної важкості.

Серед бійців цієї важливої структури були не лише придністровці, а й добровольці з братніх радянських республік, які прийшли на допомогу придністровському народу.

Підрозділи ТРЗ відіграли важливу роль у звільненні Бендер, зайнятих націоналістами та регулярними формуваннями РМ, важливою була їхня участь у героїчній обороні будівлі міськради, в розблокуванні мосту через Дністер, завдяки чому були створені умови для успішного утримання міста до приходу миротворців.

Військовослужбовці ТРЗ становили основу для організації прикордонного управління, Республіканської гвардії, взяли участь у формуванні підрозділу спеціального призначення, а також органів держбезпеки.

З вітальним словом до присутніх звернувся міністр державної безпеки ПМР генерал-лейтенант Валерій Гебос. Він зауважив, що придністровці пам’ятатимуть про трагічні 1990-ті роки. «Ми передаватимемо правду з покоління в покоління. Відкриття меморіальної дошки є важливою подією, оскільки ТРЗ відіграв вирішальну роль у формуванні органів державної безпеки», – зазначив керівник міністерства.

Перший Президент Ігор Смирнов відзначив важливу роль захисників республіки, які на початку 1990-х стали на захист мирного населення ПМР.

Валерій Ширков розповів про події, які передували появі ТРЗ. «Кістяк загону почав формуватися, практично, ще в 1990 році, після гагаузьких подій (1990 року військовий конфлікт у Гагаузії, яка також оголосила про незалежність, був припинений завдяки допомозі придністровських добровольців і міліціонерів) і під час кривавих подій у Дубоссарах, коли робітничі загони відгукнулися на заклик Ради трудових колективів (РТК) і стали на захист нашої молодої республіки.

Під час озброєних провокацій Молдови проти Придністров’я бійцям ТРЗ судилося відіграти виключно важливу роль. Їм ставилося в обов’язок підтримання громадського порядку та протидія підривним діям агентів націонал-уніоністів. Як інженер я брав участь у створенні загороджень на особливо небезпечних ділянках», – сказав захисник.

Член ТРЗ Юрій Якубович відзначив, що поява меморіальної дошки важлива з точки зору патріо-
тичного виховання молодого покоління придністровців. Захисник республіки впевнений у тому, що молодь республіки обов’язково повинна володіти інформацією про події 1990-х років і про тих, хто захищав незалежність Придністров’я.


Олександр ЗАЙЧУК.