Історична подія на поштовій мініатюрі

У Бендерському історико-краєзнавчому музеї видавництво «Марка Придністров’я» провело презентацію та спецгасіння марок «150-річчя візиту до Бендер імператора Олександра II». Разом із цією серією були представлені мініатюри до 300-річчя преподобного Паїсія Величковського та до 30-річчя прикордонних військ ПМР.


Імператор Олександр II відвідував Бендери кілька разів, повідомляють фахівці. Проте, достовірно відомо про два візити: в 1861 та 1872 роках. Ще два приїзди історичними документами не підтверджені.

Зокрема у вересні 1872 року російський цар перебував на берегах Дністра цілих три дні. Преса тих років писала, як життя в Бендерах пожвавішало з підготовкою до візиту імператорського гостя. Одного вересневого дня місто висвітлили сотні вогнів: по всій окрузі палали смоляні бочки, а в бік вокзалу низками потяглися екіпажі. Кількість зустрічаючих не піддавалася обчисленню. О 10-й годині 50 хвилин вечора на залізничному вокзалі Олександра II зустрічали з хлібом-сіллю і з вітальними промовами. Він подякував за теплий прийом і в екіпажі відбув до фортеці. Наступного ж дня війська, вишикувані у дві довгі лінії, приголомшливим «ура» вітали імператора. Високий гість зустрівся з делегацією міських та повітових дворян, а ввечері відвідав народне свято, на якому був представлений спеціально режисований весільний обряд. Особливий колорит його надзвичайно вразив імператора.

За офіційними свідченнями, цар ночував у будинку коменданта. Ця будівля разом із портретом самодержця зображена на поштовому блоці. «Ілюстрацію виявили в одній із газет 1861 року в російській державній бібліотеці. Стаття присвячена місту Бендери й візиту в місто імператора, але, на жаль, не 1872, а 1861 року. Втім, світлина дуже рідкісна і для другої половини ХІХ століття, зображень міста вкрай мало і переважно вони пов’язані саме з імператором», – розповів директор Бендерського історико-краєзнавчого музею Олександр Тихонов.

Упродовж трьох днів перебування імператора в місті та фортеці влаштовувалися розкішні обіди, лотереї, народні танці та навіть феєрверки.
Цей важливий і тривалий візит Російського імператора до Бессарабії залишив яскраві враження: потім бендерчани організували при Преображенському соборі Олександрівське братство.

На честь 150-річчя приїзду імператора Олександра II до Бендер видавництво «Марка Придністров’я» випустило серію спеціальних марок тиражем 700 блоків. Крім цього, були представлені серії до 300-річчя преподобного Паїсія Величковського, їх тираж становить 700 малих аркушів або 7 000 екземплярів. Презентовано також мініатюри, присвячені 30-річчю прикордонних військ ПМР. Тираж – 600 малих листів, з яких 400 поміщені в сувенірну обкладинку


Марія КРАВЕЦЬ.

Фото: markapmr.ru