Вироби ручної роботи – для радості

За дорученням Президента в Рибницькій картинній галереї відкрили виставку-продаж, де охочі зможуть не тільки налюбуватися, а і придбати ексклюзивні роботи місцевих художників та народних майстрів.


Талановита рибницька художниця Наталія Пономарчук представила тут свої картини, поміж яких є дві, виконані в жанрі «натюрморт». Вони відкрили нову серію її робіт під назвою «Віденський стілець».
У День Республіки художниця провела незвичайну акцію, в ході якої дарувала охочим свої роботи, виставлені в міському парку 2 вересня на святковому заході. «Я вирішила зробити своєрідний подарунок рибничанам і гостям нашого міста. Всім, хто зацікавився моїми творіннями, пропонувала взяти картину в подарунок. Таким способом у День Республіки було подаровано шість картин», – розповіла Наталія.

Учитель образотворчого мистецтва середньої школи № 6 Наталія Пономарчук стала відомою в Придністров’ї завдяки серії робіт, виконаних у стилі «картонаж».
Наталія Олександрівна – надзвичайно творча особистість. Вона пробує себе в різних стилях і напрямках образотворчого мистецтва, щоразу експериментує з застосуванням різних матеріалів і технік. На першій персональній виставці вона представила вироби в таких різних напрямках як живопис, графіка, вишивка бісером, пап’є-маше та кілька робіт у техніці «картонаж». За підсумками експериментів саме робота з картоном захопила Наталію, тож на наступних двох персональних виставках були представлені 3D-моделі з картону.

У серії «Провінційні сюжети», виконаній у техніці «картонаж», є такі сюжети: «Ангел над міс-том», «Чаплін», «Дама з кішками», «Арлекін», «Італійський натюрморт», «Арабське полювання», «Золоті рибки», «Венеціанський карнавал», «Ізя. Старий фотограф» та багато інших.

Були серед 35 виробів з картону витвори й на біблійну тематику, виконані за суворими церковними канонами. Ці об’ємні роботи вражають кількістю деталей. Важко навіть уявити, скільки сил і терпіння необхідно докласти для їх виготовлення.
«З цією технікою я ознайомилася під час підготовки своєї учениці до науково-практичної конференції, а потім, можна сказати, «захворіла» нею», – ділиться художниця. – Для робіт використовується щільний картон, наприклад, від коробок, в які упаковують побутову техніку. Деякі вироби потім тонуються за допомогою чорної, бронзової, золотої чи срібної фарб із балончиків. Це дає можливість акцентувати необхідні деталі».

Величезна кількість ідей втілена автором у цих роботах. Якою ж творчою та цілеспрямованою людиною необхідно бути, щоб це все не тільки задумати, а і реалізувати, попри основну роботу й повсякденні життєві турботи. Вірогідно, це приходить звідкись зверху…

Нині Наталія Пономарчук знову захоплена новою ідеєю. Вона сама зізнається: «З «картонажем» я зроблю перерву, приблизно на рік. Хочу написати серію натюрмортів з віденськими стільцями. Перші дві роботи вже можна подивитися на виставці-продажу в Рибницькій картинній галереї. Вони написані гуашшю, а для наступних робіт спробую використовувати акрилові фарби».
Усім любителям прекрасного настійно радимо відвідати Рибницьку картинну галерею та розташований там майданчик для продажу хендмейду (речей ручного виготовлення). Крім робіт нашої героїні там представлені також і чудові інтер’єрні ляльки з серії «Гостинне Придністров’я» від Галини Павловської, чарівні придністровські пейзажі від художниці Олени Піменової, обереги та ляльки-травниці від майстрині Тетяни Галак, а також багато інших творчих робіт, які зігрівають душу цінителя


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото автора.