XII Придністровські історичні читання

Державна служба управління документацією та архівами ПМР спільно з Товариством істориків-архівістів Придністров’я за підтримки органів державної влади та громадських об’єднань запустила проект XII Придністровські історичні читання за темою «Моє радянське Придністров’я».


Проект спрямований на вивчення історичної спадщини та збереження історичної пам’яті про радянське минуле, а також недопущення фальсифікації історії.

Проведення проекту заплановано у два етапи:

Перший – республіканський творчий конкурс історичних творів (з 15 вересня по 15 листопада);
на другому етапі читань відбудеться науково-практична конференція за участю гостей з-за кордону. Вона запланована на 15-16 грудня.

З 15 вересня в республіці стартував конкурс історичних творів. Це перший етап XII Придністровських історичних читань. Цього року вони відбуваються під назвою «Моє радянське Придністров’я» і присвячені 100-річчю утворення СРСР. Нагадаємо, що ця дата відзначатиметься 30 грудня.

«Придністровські історичні читання в різні часи присвячували різним темам. Нинішнього року мета проекту: дослідження документальних свідчень, особистих і сімейних архівів, які містять матеріали про життя і діяльність радянських громадян. Це сприятиме об’єктивному осмисленню радянського минулого, його спадщини, а також значущості СРСР в історії нашої держави й, звичайно ж, сприятиме недопущенню фальсифікації історії, яку нині часто спостерігаємо в пострадянських державах», – розповів координатор конкурсу Микола Димченко.

Захід має на меті збір матеріалів, заснованих на документальних свідченнях і спогадах про радянське минуле, його історію, про різні сфери та галузі, що відбилися на долях придністровців: особисті біографії, відомості та спогади, фотографії, документи тощо.

Зібрані матеріали зберігатимуться в архівному фонді ПМР, стануть науковою базою історичних досліджень і надалі представлятимуться в різних проектах.

У конкурсі можуть брати участь: учні шкіл, ліцеїв, гімназій, вихованці РКК ім. ясновельможного князя Г. О. Потьомкіна-Таврійського і Тираспольського Суворовського військового училища, студенти технікумів, коледжів, ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, курсанти Військового інституту МО ПМР ім. генерал-лейтенанта О. І. Лебедя і ТЮІ МВС ПМР ім. ясновельможного князя М. І. Кутузова, а також будь-який громадянин ПМР.

У рамках республіканського творчого конкурсу історичних творів пропонується розглянути наступні теми:
1) моє осмислення радянської спадщини;
2) зі спогадів моїх батьків;
3) радянська спадщина в моєму місті (селищі, селі);
4) проблеми радянського періоду;
5) сільське господарство і промисловість у СРСР;
6) наука, освіта і культура в СРСР;
7) спорт у СРСР;
8) що я знаю про СРСР;
9) Придністров’я в радянський період;
10) вільна тема.

Необхідно також відповісти на запитання:
– чи впливає радянське минуле на сучасне Придністров’я;
– викласти своє ставлення до радянського минулого краю, країни;
– дати оцінку радянському періоду історії Придністров’я;
– чи потребує радянська спадщина збереження та наступності поколінь.

У роботі мають бути відображені конкретні історичні події та фігурувати реальні особи. Термін надання творів – до 15 листопада.

Переможці конкурсу будуть нагороджені грамотами Держслужби управління документацією та архівами ПМР і співзасновників конкурсу, цінними подарунками. Їм дадуть рекомендації для зарахування на навчання в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка на історичному факультеті (для випускників загальноосвітніх закладів).

Твори лауреатів та дипломантів конкурсу ввійдуть до збірки, електронний варіант якої буде розміщений на сайті ДСУДА ПМР.

Матеріали необхідно надсилати за адресою: МD-3300, ПМР, м. Тирасполь, вул. Юності, 58/3, Державна служба управління документацією та архівами ПМР або на електронну адресу: office@gsuda.gospmr.org з позначкою «Конкурс».

Також роботи можуть бути передані на вищевказану адресу через територіальні органи управління документацією та архівами в містах і районах.


Роман ПЕТРИКIВ.

Фото: disput-pmr.ru