Найсміливіші мрії здійснюються

У Дубоссарах до кінця 2022 року планується відкрити спортивний центр для людей з інвалідністю. Він розміститься в самому центрі міста – в цокольному приміщенні 5-поверхового житлового будинку на вулиці Леніна, 112.


Кращого місця не відшукати – поруч жвава магістраль. Під’їхати буде зручно всім: як на громадському, так і на приватному транспорті. Будівельні роботи розпочалися 1 вересня. Вони виконуються в рамках реалізації державної програми Фонду капітальних вкладень. Так вирішили в міській адміністрації Дубоссарського району і міста Дубоссари.

Зрозуміло, що спортивний зал для людей з обмеженими можливостями має низку специфічних особливостей: і за площею, і за оснащеністю інвентарем, і за його доступністю. Все це було взято до уваги під час проектування спортивного центру. Загальна площа майбутнього спортивного залу для параспортсменів перевищить 200 м2. Проектувальники передбачили в ньому широкі дверні прорізи, просторі та доступні під’їзні шляхи до спортивних снарядів і тренажерів за допомогою інвалідних колясок. Зазначимо, що будівельники заховають усі нерівності й кути, щоб ніщо не заважало пересуванню особливих людей.

Тут заплановані й допоміжні приміщення, а саме: санвузли, роздягальні, душові, кімнати для обслуговуючого персоналу. В облаштуванні власне спортзалу допоможуть параспортсмени. Саме вони підкажуть, де і як краще встановити тренажери та інший спортивний інвентар. Крім загальнобудівельних робіт, виконуватимуться роботи й з електропостачання та монтажу освітлення. За кошторисом загальна сума фінансування на всі види робіт становить понад    400 000 рублів.

«Усі будівельні матеріали є. Вже зведені стінні перегородки для тамбурного приміщення. Тепер тривають роботи зі створення роздягалень, санвузлів, душових кабін. Незабаром розпочнемо стіни штукатурити, заливати підлоги, робити стелі. Причому всі роботи будуть виконуватися в швидкому темпі. Всі комунікації вже підведені», – розповів журналістам бригадир Дубоссарського БУ-28 Ігор Загадайлов.

Ми зателефонували кільком дубоссарським інвалідам. І всі вони у відповідь на наші запитання про необхідність такого центру практично один в один повторили: «Нарешті наша багаторічна мрія здійсниться».

Перший крок до її виконання зроблений. Безсумнівно, держадміністрація Дубоссар повинна приділити особливу увагу цьому незвичайному об’єкту і докласти максимум зусиль для того, щоб він був відкритий вчасно. Нагадаємо, що в Тирасполі, Бендерах і Рибниці подібні спортивні об’єкти функціонують більш ніж успішно.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото IA «Новости Приднестровья»