«Шкіряний м’яч – 2022-2023»

Футбольні майданчики підготовлені, кросівки зашнуровані, форма випрасувана, команди злагоджені й готові до змагань. Це означає, що в Придністров’ї стартував республіканський футбольний турнір серед школярів «Шкіряний м’яч».


Згадаємо дещо з історії чемпіонату. Футбольний турнір «Шкіряний м’яч» був заснований легендарним воротарем Левом Яшиним у 1964 році. Така ініціатива вплинула на згуртування всієї радянської молоді. Турніри стали регулярними й проводилися щороку без винятків. З роками ця традиція змінювалася разом із поколіннями. Та одне залишалося незмінним – любов до футболу.

Добрі починання повинні жити. У Придністров’ї до формату цього дитячого спортивного змагання повернулися у 2019 році з ініціативи Президента ПМР Вадима Красносельського. Після оголошення про старт турніру з футболу в усіх містах і районах республіки провели відбіркові зустрічі. Зіграли всі матчі, проте деякі моменти ускладнилися через обмежувальні заходи з огляду на пандемію коронавірусу. Тим часом епідеміологічна обстановка поліпшується, і новий «Шкіряний м’яч» планують провести в повному обсязі.

Спортивний турнір спрямований на формування здорового способу життя в нашої молоді, популяризацію та розвиток футболу в Придністров’ї. Його головна мета – визначення кращих непрофесійних дитячих футбольних колективів і виявлення талантів як серед гравців, так і серед тренерів.

Групи формуються згідно з трьома віковими категоріями серед хлопчиків і дівчаток загальноосвітніх установ: 5-6 класи, 7-8 класи, 9 – 11 класи.

З 19 вересня по 15 листопада відбірковий етап проведуть у столиці та інших районах республіки. У Коротному, Кіцканах, Первомайську та Ближньому Хуторі ігри вже відбулися. У Дубоссарах до матчевих зустрічей перейдуть з 11 жовтня. Фінал ми побачимо в період з 3 по 28 квітня 2023 року в Тирасполі.

На цей час стадіони стануть місцем справжніх футбольних баталій. Не дивно, адже на кону стоїть республіканська першість. У цьому сезоні учасники налаштовані серйозно. Деякі команди прагнуть поліпшити результати «Шкіряного м’яча – 2021».

Наприклад, Слободзейський район у минулому може похвалитися п’ятьма призовими місцями. Інші ж прагнуть стати відкриттям у світі аматорського футболу, якоюсь «темною конячкою», яка несподівано вирветься вперед. Раніше за Кубок боролося понад 400 команд. Яка ж цифра очікує нас цього року?

Змагальний дух охопив усю республіку. Можна сказати, що на сьогодні у нас формується нова спортивна культура. Такий великий інтерес багато в чому пов’язаний з налагодженням відповідної інфраструктури.

У Бендерах 2018 року після капітального ремонту знову відкрили стадіон «Динамо». У 2022-му серйозно заговорили про перебудову міського стадіону в Тирасполі. Придністров’я поступово розширює мережу своїх спортивних майданчиків.

Футбол як вид спорту і засіб фізичного виховання дістає підтримку на республіканському рівні. З 1 вересня стартував проект «Футбол у школі». Він сприятиме не тільки захопленню дітей грою, а також і створенню постійних шкільних спортивних клубів і проведенню змагання між ними. Програма підготовлена спільними зусиллями Федерації футболу Придністров’я, Міністерства просвіти й Держслужби зі спорту ПМР.

Головна ідея – показати футбол легко і доступно, як невигадливу гру. Важливий при цьому зовсім не результат, а досвід і ставлення до фізичних навантажень. Реалізовувати проект будуть на уроках фізкультури з поглибленим вивченням професійних навичок, тактики, фізіології та історії футболу. Для цього Федерація футболу вже провела низку семінарів для вчителів.

Надалі фахівці сподіваються на значне зростання якості футболу в республіці. «Шкіряний м’яч» і «Футбол у школі» сприятимуть великим чемпіонатам, високому рівню місцевих гравців.

Заслугою в цій загальній спортивній лихоманці є гідна гра клубу «Шериф». Чого тільки варті зіграні матчі найвищого міжнародного рівня з іспанським клубом «Реал Мадрид» та англійським «Манчестер Юнайтед».

Футбол надовго оселився в серцях придністровців. І не так вже й важливо, залучені ви до цієї справи давно і глибоко чи тільки починаєте проявляти інтерес до подій на полі. Головне – горіти, діставати задоволення і користь від своїх захоплень.

Редакція газети висвітлюватиме всі футбольні події та з нетерпінням чекатиме урочистого фіналу «Шкіряного м’яча – 2022-2023», про який у найяскравіших подробицях ми розповімо вам.


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото IA «Новости Приднестровья».