Музика свободи

У форматі відкритого мікрофона 16 вересня відбувся рок-концерт. Майданчиком для виступу послужив пірс на озері в Катерининському парку, який на дві години перетворився на центр неформальної культури столиці, душевної музики й творчості без кордонів.


Останнім часом концертні програми, організовані в Придністров’ї, все частіше радують нашого глядача. Виступи класичних оркестрів у парках, народних колоритних ансамблів у будинках культури, сольні концерти на відкритих сценах – усі ці заходи здобули популярність і встигли зібрати навколо себе різноманітну публіку. Однак є в музиці такий напрямок, що завжди тримається дещо відокремлено і має своїх особливих шанувальників. Це рок.

За свою історію він зазнавав змін, виявляв свої таланти, народжував нові й нові піджанри, такі як: рок-опера, панк-рок, глем-рок тощо. У кожного нового покоління він свій. Багато меломанів кажуть, що нині настав час мирного співіснування всіх цих стилів на одній сцені.

Виходячи з цього, приємною подією в житті молоді став рок-концерт у форматі відкритого мікрофона, ініційований контактним центром ПДУ зі взаємодії з Росспівробітництвом спільно з Союзом російських громад Придністров’я і Придністровським державним інститутом мистецтв ім. А. Г. Рубінштейна. Підтримку заходу надала державна адміністрація Тирасполя та Дністровська.

Головний задум зустрічі – надання можливості виступити будь-якому охочому, незалежно від вокальних здібностей, досвіду та професійної освіти.

Програму вечора організатори сформували виключно з тих, хто відгукнувся на оголошену в соціальних мережах можливість взяти участь у рок-концерті. Заявки надходили досить швидко, а кількість охочих перевищила часові рамки події. Забігаючи наперед, зазначимо, що той, хто не увійшов до цієї програми, автоматично потрапить у наступну.

Розділити з артистами гарний настрій напередодні вихідних прийшли тираспольчани та гості міста. Зручні лавочки навпроти пірсу заполонили люди старшого покоління, а на газонах облаштувалися юнаки та дівчата. Цього дня їх об’єднало захоплення особливо музикою, здебільшого російського репертуару.

На сцені одна за одною звучали легендарні пісні: «Прости меня, моя любовь», «Пачка сигарет», «Штиль», «Три окна», «За тех, кто в море», «Кукушка», «Воля и разум», «Мой рок-н-ролл», «Что такое осень». Любителів інструментальної музики порадували сольні виступи на скрипці та акустичній гітарі.

Публіка реагувала досить жваво, емоційно відгукувалася на знайомі рядки відомих композицій та віртуозне володіння електрогітарою. Кожного учасника зустрічали та проводжали бурхливими оплесками. Атмосфера рок-концерту нагадувала колись популярний формат квартирників, де панують щирість, приязність і творча розкутість.

Наймолодший учасник заходу – Іван Вишневий, йому всього 12 років. Своїми кумирами в музиці називає групу «Агата Кристи» та «Rammstein». Він побачив афішу концерту в соціальній мережі Instagram і, не роздумуючи, записався.

«Рок – це справжня музика протесту!» – схвильовано сказав хлопець після свого виступу на електрогітарі з піснею «Хлоп-хлоп».

Інший виконавець, Павло Смислов, цього вечора кілька разів акомпанував на сцені різним вокалістам. Як і багато інших присутніх, він одягнувся відповідно до негласного дрес-коду: чорна шкіряна куртка, темні окуляри, грубі черевики.

«Для мене рок – це стан душі й відсутність фонограми. Всім відомий Єгор Лєтов зривав голос на виступах, Валерій Кіпєлов імпровізував. Такі живі моменти передають головний настрій музичного напрямку – свободу», – зазначив молодий музикант.

Головний спеціаліст-експерт представництва Росспівробітництва Артем Науменков завершив концертну програму словами подяки на адресу всіх, хто доклав до цієї прекрасної події руку, і пообіцяв, що зустріч у такому відкритому форматі ще обов’язково відбудеться, можливо навіть цієї осені.


Марина СОВА.

Фото автора.