Про сільгоспподаток у Придністров’ї

Депутати Верховної Ради в другому читанні прийняли пакет законопроектів щодо скасування фіксованого сільгоспподатку.


В інтерв’ю представникам ЗМІ спікер парламенту Олександр Коршунов зазначив, що цей податок було введено у 2004 році замість трьох інших: земельного, на утримання житлофонду та єдиного сільськогосподарського податку – для того, щоб залучити підприємців до роботи в агросекторі. Через десять років його дія була продовжена ще на шість років. За цей час ситуація в галузі змінилася.

«Нині в Придністров’ї немає вільних земель для ведення аграрної діяльності. Усі угіддя зайняті під вирощування сільськогосподарських культур, під пасовища тощо. Після скасування фіксованого сільськогосподарського податку всі аграрії працюватимуть за звичайною системою оподаткування. Податкове навантаження, чинне на сьогодні в республіці для аграрного сектора, невисоке», – зазначив Голова ВР.

При цьому він нагадав про заходи, які вживає держава для розвитку агропромислового комплексу. Зокрема, фіксований тариф на полив, а також пільги для сільгоспвиробників, у яких 80 % прибутків одержані від реалізації власної продукції. Особливо Олександр Коршунов підкреслив, що держава й надалі підтримуватиме аграріїв.
«Ми чудово розуміємо, що аграріїв треба підтримувати. Держава приймає низку додаткових рішень, зокрема фінансування з республіканського бюджету розвитку меліоративного комплексу Придністров’я. У будь-якому разі до кінця року, швидше за все, ще буде низка законопроектів щодо підтримки окремих напрямів аграрного сектору. Продовжуватимемо працювати в цьому напрямку», – впевнено зазначив спікер


Анастасія КАСИМ.

Фото: fgr.gospmr.org