Не зупинятися на досягнутому, а йти вперед!

Професійне свято машинобудівної, металообробної та електротехнічної галузей промисловості в Придністров’ї відзначають в останню неділю вересня.


Нинішнього, 2022 року, цей день припаде на 25 вересня. Одне з провідних підприємств галузі в ПМР – науково-виробниче ЗАТ «Електромаш», простіше кажучи – Тираспольський завод «Електромаш».
З якими ж успіхами зустрічає свято один з найбільших на пострадянському просторі та у Європі виробників електричних машин і суміжного обладнання для вугільної, хімічної, нафтової, газової, гірничорудної та металургійної промисловості?

Володимир Трандасір, генеральний директор підприємства, розповідаючи про останні рекорди заводу, насамперед зазначив, що до свого 63-річчя, яке відзначалося 9 лютого нинішнього року, завод перекрив не одне своє колишнє досягнення. По-перше, випустив найгабаритніший за всю історію заводу двигун масою в 30 тонн. Він же виявився і найпотужнішим – 3,3 мегавата. Спочатку підприємство було розраховане на створення машин потужністю не більше як 2 мегавати й масою не більше як 10 тонн. По-друге, кількість великогабаритних машин, вироблених «Електромашем», теж виявилася рекордною. Якщо у 2019 році тут зібрали 4 великі машини, у 2020 – 8, то в минулому – аж 20. Здавалося б, що ще потрібно для повного щастя?! Та ні. У серпні минулого року колектив заводу побив власний рекорд і виготовив ще потужніший вертикальний синхронний електродвигун. Ця машина призначена для приводу вертикальних насосів, що застосовуються в різних галузях промисловості.

При цьому підкреслимо, що майже кожен електромашівський двигун створений за оригінальним проектом. І головне: на заводі готові виконати будь-які побажання замовника. У наш час на ринку електричних машин серійна продукція не має абсолютно ніякої популярності. І ще одне слід зазначити: іноземні замовники у підприємства дуже солідні. Серед них – гірничодобувні компанії, підприємства нафтової та газової галузей. І атомникам сподобалися тираспольські електродвигуни. На сьогодні завод має за кордоном 12 торгових представництв, включаючи вісім у Росії, а ще вони є в Україні, Білорусі, Казахстані та Болгарії.

Серед останніх досягнень – переоснащення синхронних електродвигунів у асинхронні з заміною підшипникових вузлів ковзання на вузли кочення. Навчальний центр НВ ЗАТ «Електромаш» з успіхом навчає молодь у рамках дуальної (практико-орієнтованої) системи освіти професіям, гостро необхідним заводу. На підприємстві регулярно проводяться Дні відкритих дверей для старшокласників усіх загальноосвітніх установ нашої країни.

Напередодні Дня Республіки, 1 вересня 2022 року, багато працівників заводу були удостоєні високих державних нагород. Ордени та медалі їм вручали керівники ПМР. Кавалером ордена «Трудова слава» стала електромонтер з ремонту та обслуговування електрообладнання Надія Катрук. Велика група працівників була нагороджена медалями «За трудову доблесть», «За відзнаку в праці», грамотами та листами подяки Президента ПМР.

Через засоби масової інформації Володимир Трандасір привітав колектив, а також ветеранів з їхнім професійним святом: «Висловлюю подяку своєму трудовому колективу, який докладає всіх зусиль для розвитку підприємства. Особливі слова подяки хочу адресувати нашим ветеранам. Дехто з них і нині продовжує працювати. Кожному бажаю міцного здоров’я та добробуту. Бажаю не зупинятися на досягнутому, а йти вперед»


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото прес-служби ЗАТ «Електромаш».