Спортивне свято – всупереч негоді

Люди, захоплені спортом, не знають вихідних і свят, їх не лякає негода, вони не скаржаться на проблеми, а шукають шляхи їх вирішення.


Черговим підтвердженням цьому став День фізкультурника в Кам’янці. Дощ, який зарядив із ночі, не налякав справжніх прихильників активного способу життя. У призначену годину вони зібралися на стадіоні «Октомбрие», де планувалося проведення спортивного свята.

Організував його колектив Кам’янської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву (СДЮШОР). Легкою атлетикою та боротьбою дзюдо, футболом і волейболом, шашками й шахами тут займаються 425 юних жителів району.

Багато хто з них стабільно показує високі результати на змаганнях у Придністров’ї та за кордоном. Цього року вихованець СДЮШОР Олександр Мазур став рекордсменом Молдавії у штовханні ядра та віце-чемпіоном VI Міжнародного турніру з легкої атлетики в Болгарії. Його молодший товариш по тренуваннях Денис Кутковецький завоював бронзову медаль XVI Європейського юнацького олімпійського фестивалю.

Труд їхніх наставників гідно оцінений земляками та керівництвом Кам’янського району. У День працівника фізичної культури та спорту керівникові тренерської групи Василю Лисому вручена Грамота глави держадміністрації, а його молодій помічниці Світлані Брагіній – Лист подяки.

Паралельно з розвитком обдарованих підлітків колектив СДЮШОР постійно популяризує спорт, залучає до занять широкі верстви населення. От і у своє професійне свято тренери не відпочивали, а запросили всіх охочих на спортмайданчики, за тенісні столи та шахівниці.

Проте проливний дощ трохи порушив плани. Змагання з футболу і стрітболу довелося перенести на погожий день, адже займатися цими видами спорту в Кам’янці можна лише на відкритих майданчиках. У будівлі спортшколи є тільки один зал, який не розрахований на проведення командних ігор. Проект сучасного спортзалу, де можна буде в негоду культивувати ігрові види спорту та легку атлетику, керівництво СДЮШОР давно підготувало. Однак його будівництво вимагає великих вкладень, які дотаційному районному бюджету не по кишені. Залишається сподіватися на включення об’єкта в одну з програм Фонду капвкладень…

У змаганнях з волейболу, настільного тенісу, шашок і шахів взяли участь більш ніж 100 осіб: від учнів молодших класів – до ветеранів спорту. На запрошення колективу СДЮШОР приїхали на свято вчителі фізкультури зі своїми вихованцями з сіл Окниця, Грушка, Подойма і Хрустова, прийшли студенти Кам’янського політехнічного технікуму, представники трудових колективів та й просто любителі спорту. У товариській обстановці вони мірялися спритністю та швидкістю не тільки фізичної, а й інтелектуальної реакції.

За однією з шахівниць зустрілися сильніші шахісти Кам’янщини Микола Дудник і Костянтин Томіца (на фото). Вони міряються силами з початку 1980-х. Перемога дістається то одному, то іншому, але ні вона, ні програш не розхолоджують ветеранів спорту.

Навпаки, результати заставляють глибше занурюватися у світ шахів, вивчати найяскравіші партії, шукати шляхи розв’язання задач.

Не стільки навіть заради перемоги, скільки для того, щоб під час чергової зустрічі розіграти на дошці справжню інтелектуальну битву, за якою, забувши про свої партії, спостерігають інші шахісти.

Фізкультурникам-початківцям, яким би видом спорту вони не захоплювалися, варто повчитися відданості грі у цих ветеранів.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.