Історична футбольна подія

На стадіоні «Зимбру» в Кишиневі відбувся історичний матч «Шериф» – «Манчестер Юнайтед». Його запам’ятає не одне покоління наших уболівальників.


Ажіотаж був неймовірний, і хоча тираспольчани поступилися манкуніанцям (так називають жителів Манчестера, а отже і гравців ФК «Манчестер Юнайтед»), гра жовто-чорних вразила фанів обох команд. Прикрі 0:2, але лігоєвропейська гонка ще не завершилася. Попереду – матч у відповідь, а головне зустріч з «Реал Сосьєдадом». «Шериф» не втратив шансів, щоб пройти в наступний етап.

Дата 15 вересня 2022 року стала історичною в молдавському футболі. Того дня в Кишиневі, в мікрорайоні, де відбувався матч, у другій половині дня перекрили дороги. Підготовка до такої події була на найвищому рівні.

За дві години до початку матчу сотні людей почали стягуватися до стадіону. Коли до арени «Зимбру» під’їхали два темних автобуси, стало зрозуміло – це приїхали манкуніанці. Усі спроби побачити когось із зірок англійського клубу не увінчалися успіхом. Проте гравців «Шерифу» одразу можна було впізнати: слідом за «червоними дияволами» їхав усім відомий жовто-чорний автобус із нашими зірками, які подарували це футбольне свято і Придністров’ю, і Молдові.

На стадіоні було багато вболівальників у червоних футболках з емблемою Манчестера і з прізвищем Роналду. Здавалося, що тисячі фанів португальця прийшли на цей матч саме заради Кріштіану. «Я вболіваю за Роналду з самого початку його кар’єри, коли він тільки прийшов зовсім молодим у Манчестер. Мабуть, саме з Кріштіану почалася моя любов до цього англійського клубу. В мене навіть є тату з тим самим «дияволом», який присутній на емблемі. Найкращими роками «МЮ» я вважаю часи Алекса Фергюсона, саме завдяки йому ця команда стала однією з найкращих у світі. Ну, і він привів у неї мого кумира – Кріштіану Роналду. Коли я дізнався, що «Шериф» потрапив в одну групу з «Манчестер Юнайтед», моєї радості не було меж. Я приїхав додому у відпустку і мав повертатися 6 вересня на роботу, в іншу країну, але тут така подія! Мої роботодавці мене зрозуміли (адже всі на роботі знають, як я люблю свій клуб) і дали мені ще додаткові 2 тижні відпустки. Я не міг пропустити, можливо, єдиний шанс у своєму житті – побачити на власні очі «Манчестер Юнайтед», – розповів уболівальник англійського клубу Максим Климчук.

Настав довгоочікуваний момент виходу зірок футболу на розминку. Спочатку під оплески глядачів вийшла тираспольська команда, а потім на полі з’явилися гравці англійського клубу. Найбільш голосно було, коли з тунелю вийшов Кріштіану Роналду. Для багатьох цього дня здійснилася мрія життя: вони побачили свого кумира в реальному вигляді.

Крім відомого португальця, в складі «Манчестера» було багато інших гідних та зіркових футболістів – Варан, Каземіро, Еріксон, Де Хеа – лише малий перелік знаменитостей.

Історична гра в Кишиневі розпочалася о 19:45. На стадіоні «Зимбру», як ніколи, було дуже гамірно, за традицією свої почесні місця зайняли фанати в багатоповерхівках, розташованих біля стадіону. З балконів житлових будівель теж можна було дивитися матч тим, хто дуже хотів потрапити на гру, але не зміг купити квиток.

Що стосується самої гри, то «Шерифу» не доводиться червоніти. Так, жовто-чорні програли з рахунком 0:2, але показали вражаючу гру. Тираспольські футболісти достойно трималися в обороні, відбирали м’яча в самого Роналду та примусили нервувати зіркового воротаря Де Хеа. «Після того, як ми пропустили гол, було тяжко. Тому що гравці втратили певність. На другий тайм вони вийшли на поле добре сконцентровані, були слушні моменти, але не використали», – підкреслив головний тренер футбольного клубу «Шериф» Степан Томас.

Дві помилки – два голи. «Манчестер Юнайтед» – це той клуб, який не прощає промахів. Англійці зуміли скористатися шансом і в результаті забрали з собою з Кишинева три очки. «Важка гра була, ми зустрілися з однією з найкращих команд англійської Прем’єр-ліги, як одного з найсильніших футбольних чемпіонатів. Ми готувалися, старалися, але суперзірки «МЮ» використали кожну нашу помилку», – поділився капітан футбольного клубу «Шериф» Степан Раделич.

Тираспольський клуб висновки зробив і готується до наступного бою. Там уже потрібно реалізувати всі свої замисли. Шериф з першого місця в групі Ліги Європи спустився на третє. Манчестер розташувався на другому, англійці хоч і перемогли, але визнали – було нелегко.

Історичний матч завершився, але попереду – лігоєвропейська гонка. Ще є матч у відповідь. «Шериф» – команда, яка вміє вигравати в грандів футболу на чужому полі. Плюс, ще є гра з «Реал Сосьєдадом». Тож «Шериф» має добрі шанси, щоб пройти в наступний етап Ліги Європи.


Оксана КРУК.

Фото прес-служби ФК «Шериф».