Діалог з Президентом

Напередодні Дня захисника Вітчизни у Будинку офіційних прийомів відбувся діалог Президента ПМР Вадима Красносельського з майбутніми захисниками Вітчизни. На зустрічі були присутні співробітники силових структур, захисники ПМР, ветерани правоохоронних органів, Збройних сил і Великої Вітчизняної війни. Але в центрі уваги, що досить природно, опинилися суворовці, кадети, курсанти Тираспольських юридичного та військового інститутів – майбутній оплот держави, які були рівноправними учасниками круглого столу.

Майбутні офіцери мали унікальну можливість поспілкуватися з Главою держави, поставити безпосередньо Президентові ПМР запитання, які їх турбують. Відверто кажучи, до цієї зустрічі майбутні захисники підготувалися ґрунтовно, запитували про все: ким він хотів бути, чим цікавився у дитинстві, якою була його юність, які книги порадить прочитати, а також чи складно бути Головнокомандувачем і з якими труднощами доводиться стикатися на посаді Президента, які проблеми вирішувати.

«Справляюся чи ні, судити не мені. Краще оцінять мою роботу громадяни ПМР. А чи важко бути президентом? Я думаю, що не складніше, ніж суворовцем, кадетом, курсантом, військово-службовцем або співробітником органів внутрішніх справ. Усе залежить від того, чи готова людина психологічно до виконання своїх обов’язків», – відповів Глава держави.

Молоде покоління захисників, як і всіх придністровців, також хвилювало головне запитання: «Чи довго чекати визнання ПМР?» На що Глава нашої держави відповів: «Визнають тільки ті держави, які відбулися. Ми не визнані, але все ж таки заявили про своє повноцінне становлення і домоглися своєї незалежності. У нас є всі атрибути влади: власна банківська система, своя митниця, Збройні сили, а головне – у нас є народ ПМР». За його словами, ми повинні дорожити незалежністю як гарантією нашої безпеки. Дорожити російськими миротворчими силами, що протягом 25 років забезпечують мир на наших берегах і допомагають нам відстоювати свою незалежність.

Говорили про перспективу отримання освіти у російських вишах, зокрема військової спрямованості. «Можна за квотою, можна через клопотання Президента. Якщо є таке бажання, я особисто підписую всі клопотання. Що стосується квот, то їх розподіляє Росспівробітництво. Це запитання також можна задати по лінії МВС або Міністерства оборони», – зазначив Вадим Красносельський.

Головнокомандувач звернув увагу на те, що незабаром на базі Придністровського державного університету ім. Т. Г. Шевченка з’явиться можливість дистанційного навчання у вишах Росії.  Минулого року між ПДУ і Московським державним університетом підписано угоду, в якій йдеться про розвиток дистанційної освіти.

Молодих людей цікавить, як складатиметься їхня доля по завершенні строкової служби, а саме: працевлаштування. Учасники круглого столу зазначили, що для багатьох випускників пошук роботи стає серйозною проблемою. За словами Президента, на сьогодні держава докладає багато зусиль щодо її розв’язування. У той час, коли виш випускає велику кількість юристів, економістів, політологів, реальний сектор економіки потребує робочих рук і технічних кадрів. Вадим Красносельський також рекомендував керівникам силових міністерств проводити роботу з солдатами, які завершили строкову службу, з’ясовуючи їхні подальші плани й допомагати з працевлаштуванням.

Актуальною залишається й житлова проблема. За словами Вадима Красносельського, планується реалізувати проект будівництва житла. Нині вже розроблено повний пакет документації та кошторис. Але для здійснення будівництва необхідні джерела фінансування, над пошуком яких нині працює керівництво республіки. Президент розраховує на підтримку російських колег, а саме: на фінансування згідно з програмою Автономної Некомерційної Організації «Євразійська інтеграція».

Вадим Красносельський звернув увагу присутніх на важливість патріотичного виховання молодого покоління. Любов до Батьківщини, за його словами, ґрунтується на знаннях історії своєї держави. Отже, ЄДЕ з історії з 2020 року в Придністров’ї стане обов’язковим. «Таким напрямкам, як історія, ідеологія, виховання у молоді патріотизму, державі потрібно приділяти підвищену увагу – це основа всього», – констатував Президент.

На завершення зустрічі Вадим Красносельський привітав захисників Вітчизни, ветеранів служби, кадетів, суворовців та курсантів з Днем захисника Вітчизни й побажав їм успіхів. У кожного юнака залишаться в серці слова Президента: «Використовуйте кожну можливість для зміцнення нашої Республіки. Майбутнє за вами».

Анастасія КАЛІОН.