Традиційні змагання до Дня захисника Вітчизни

На столичному стадіоні відбулися військово-спортивні змагання, які стали традиційними напередодні Дня захисника Вітчизни. За команди силових відомств прийшли вболівати сотні тираспольчан та гостей міста.

Серед численних глядачів були перші особи республіки: Глава держави й Головнокомандувач Збройними силами ПМР Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Щерба, перший Президент ПМР Ігор Смирнов, глави міністерств силового блоку, начальник Оперативної групи російських військ, представники органів державної влади та управління, ветерани Збройних сил ПМР.

Популярність подій, що відбуваються на стадіоні в канун свята чоловіків у погонах зростає: з кожним роком ускладнюється програма змагань, зростає майстерність учасників і напруженість боротьби. Збільшується й кількість прихильників екстремальних видів спорту, а підтримувати «своїх», дійсно, приходять сім’ями. Цього року учасниками змагань стали шість команд: Міністерства внутрішніх справ (МВС), Міністерства оборони (МО), Оперативної групи російських військ (ОГРВ), їхні ряди вперше поповнили бійці спецзагону Міністерства юстиції (МЮ) і співробітники Державної служби охорони (ДСО). Також уперше поза конкурсом взяли участь у випробуваннях майбутні захисники республіки – вихованці Тираспольського Суворовського військового училища й курсанти Республіканського кадетського корпусу МВС ПМР.

Захід розпочався з офіційного підняття прапорів ПМР та Росії. Учасники парадним кроком із прапорами підрозділів пройшли колоною перед трибунами журі та глядачів. Очолила парад учасників «історична коробка» (військовослужбовці у формі Преображенського і 55-го Подільського полків). Це стало ще однією новинкою цього року.

Кожна з команд намагалася якнайкраще проявити себе у змаганнях з метання гранат і перетягування канату. У показовій частині виступу учасники демонстрували професійні навички, здобуті в процесі навчання і служби. Наприклад, бійці спецзагону військових підрозділів провели «успішну операцію зі звільнення заручників, яких захопили злочинці». Але неперевершеним став виступ команди ОГРВ: на стадіоні розіграли справжню театралізовану виставу з використанням військової техніки всіх підрозділів. Молоде покоління – кадети й суворовці – також не залишилося осторонь. Наслідуючи приклад старших товаришів, вони гідно представили володіння рукопашними прийомами.

Як завжди, всіх учасників і глядачів захопила воєнізована естафета – стрімка, емоційна й азартна. Вона включала традиційні елементи, які вимагають злагодженості, взаємовиручки та взаєморозуміння членів команди. Забіг складався з бігу з положення лежачи з автоматом, бігу в протигазі, перенесення ящика з боєприпасами, стрільби з пневматичної гвинтівки, транспортування пораненого на носилках та бігу в бронежилеті. Кожну команду-учасника активно підтримували вболівальники. Особливу симпатію та прихильність виражали вони курсантам Тираспольського Суворовського військового училища і Республіканського кадетського корпусу МВС девізами, фанатськими дудками та барабанами.

На стадіоні виступили військовослужбовці Роти почесної варти, яка є візитною карткою нашої республіки. Кульмінацією свята став урочистий марш підрозділів зі стройовою піснею.

Завершилося військово-спортивне змагання церемонією нагородження його учасників. Кращими визнали бійців  спецзагону МВС. На другому місці – військовослужбовці ДСО, на третьому – Міністерства оборони, на четвертому – Міністерства держбезпеки, на п’ятому – Міністерства юстиції. Шосте місце цього разу дісталося представникам ОГРВ. Перше місце серед вихованців навчальних закладів посіли суворовці, друге – кадети.

За відмінні результати у бойовій підготовці й кращі показники на військово-спортивних змаганнях до Дня захисника Вітчизни нагородили кращих учасників від усіх команд.

Глава держави привітав придністровців з Днем захисника Вітчизни й побажав їм здоров’я, добробуту, миру й стабільності.

Віра   МАКОВА.