Спеціальний рейс в історичне минуле

У Бендерах відбулася незвичайна екскурсія на тролейбусах: фортецю, Тріумфальну арку, пам’ятник Потьомкіну та ще багато пам’ятних місць побачили пасажири. Познайомитися з історією міста можна було протягом двох днів абсолютно безкоштовно. Оглядову екскурсію організувало Агентство з туризму спільно з держадміністрацією Бендер.


Світова спільнота цього тижня відзначила День туризму. Щодо розвитку цієї галузі в Придністров’ї Президент Вадим Красносельський зазначив: «У нас сама природа та історія створили багату основу для її розвитку… У 2019 році ухвалили держпрограму. Створено та успішно розвивається Агентство з туризму ПМР. Оновлюється відповідно до реалій сьогодення та з огляду на перспективу законодавча база. Держава докладає максимум зусиль, щоб урізноманітнити та збагатити інфраструктуру. Активно залучилося підприємництво. Відкриваються об’єкти, прокладаються та освоюються все нові туристичні маршрути. Разом із пропозицією зростає і попит, причому як ззовні, так і серед місцевого населення».

До Дня туризму в Бендерах відбулася незвичайна екскурсія, під час якої будь-хто охочий усього за дві години побачив більш ніж 15 пам’яток. З унікальним минулим міста екскурсанти знайомилися прямо з вікон тролейбуса.
Екскурсії на громадському транспорті тривали два дні. Спочатку організували знайомство з історією для юних бендерчан (учнів однієї з міських шкіл), а другого дня вулицями Бендер проїхали вже дорослі. Один рейс – 26 осіб, саме стільки місць у тролейбусі. Всі учасники події мали рідкісну можливість дізнатися про історію Бендер від справжніх професіоналів-екскурсоводів.
«Генерал Російської імператорської армії Родіон Гербель, військовий інженер, який брав участь в облозі та штурмі Бендерської фортеці у складі армії Паніна. Під його керівництвом велися облогові роботи: копали підземні галереї, підкопи під стіни фортеці. Проте турки теж не дрімали, вони також рили підземні галереї, й часто в них зустрічалися росіяни з турецькими воїнами й між ними зав’язувалися рукопашні бої.
Крім того, під керівництвом генерала Гербеля була створена потужна міна в 400 пудів пороху. Передбачалося, що таким способом будуть підірвані ворота Бендерської фортеці, але вони вціліли, вистояли. У фортечній стіні утворився тільки невеликий отвір, через який російські війська пішли на штурм фортеці», – розповіла найцікавіші факти про Родіона Гербеля учасникам незвичайної екскурсії завідувач науково-освітнього відділу історико-краєзнавчого музею м. Бендери Євгенія Єрьоменко.

Музейний працівник намагалася якнайцікавіше подати інформацію. Цього разу їй довелося працювати в незвичайних умовах, можна сказати, – проводити екскурсію прямо «на ходу».
Стартувала незвичайна екскурсія від площі Визволення, де всі дізналися про архітектурну та історичну спадщину центральної частини міста, і попрямували далі до Преображенського собору. Потім по курсу були музей просто неба, меморіали, Тріумфальна арка, пам’ятник Подільському полку. Усього понад 15 пам’ятних місць. «Ми постаралися скласти цей маршрут так, щоб охопити якнайбільше пам’яток нашого міста. Я вважаю, що він досить вдалий, тому що основна частина пам’ятників Бендер зосереджена в центральній частині, до мікрорайону «Солнєчний». Саме тут перетиналися шляхи, стикалися різні племена, народності, тут відбувалися численні історичні події. Наша мета була розповісти цікавинки з історії міста, і ми обрали саме цей маршрут», – зазначила завідувач відділу історико-краєзнавчого музею.
Записатися на екскурсії можна було на туристичному порталі та в месенджерах Агентства з туризму ПМР. «На кількох зупинках подорожувальники виходили з транспортного засобу, щоб екскурсовод міг розповісти про ті чи інші об’єкти, оскільки інформація про них об’ємна, і наприкінці маршруту був обов’язковий вихід до Бендерської фортеці. Ця екскурсія внесена до плану святкування Всесвітнього дня туризму в Придністров’ї», – поділився начальник відділу реалізації цільових програм та пріоритетних проектів Агентства з туризму Ігор Крижановський.

Першого екскурсійного дня знайомство з Бендерами організували для учнів другого класу загальноосвітньої школи № 18. «Несподівано, буквально напередодні ми побачили повідомлення, що проводиться така екскурсія, та вирішили приєднатися.
Ми вперше взяли участь в екскурсії в такому форматі. Наші діти в учнівському дослідницькому товаристві захищали свої доповіді про рідне місто. Дехто готував інформацію саме про ці пам’ятки. Тому ми хотіли поїхати й на власні очі все це побачити», – розповіла учасниця екскурсії, мати одного з учнів.
Наступна подібна екскурсія Бендерами на тролейбусі відбудеться вже 8 жовтня, в День міста


Леся ПОТОЦЬКА.

Фото: tourismpmr.org