Боротьба з корупцією в I півріччі 2022 року. Що потрібно знати про корупцію?

Термін «корупція» походить від двох латинських слів: «corrumpere» – розтління і «corruptio» – розкладання, підкуп, продажність, спотворення. Це явище існує за різних форм державного правління і може проявлятися в усіх гілках влади та різних царинах життєдіяльності.


Вона руйнує суспільні інститути, підриває економічний розвиток держави та стимулює тіньову економіку. Простіше кажучи, корупція – порок суспільства, за якого посадові особи, наділені будь-якою владою, використовують її для особистого збагачення. Як правило, це держслужбовці, здатні будь-яким чином вплинути на розв’язання тієї чи іншої ситуації: чиновники всіх рівнів, представники наглядових і правоохоронних органів, співробітники систем охорони здоров’я та освіти. Термін «корупція» охоплює такі негативні явища як хабарництво, вимагання, шахрайство, зловживання владою, розтрата і відмивання грошей.

Хабар – найбільш поширений корупційний злочин. Як показує практика, хабародавці «розплачуються» не тільки грішми. Формами такої наживи можуть бути матеріальні або нематеріальні цінності, різні послуги, пільги, соціальні вигоди. Одним словом, так званий блат – одна з форм розрахунку.

За перше півріччя 2022 року співробітники Управління боротьби з економічними злочинами і корупцією МВС ПМР (УБЕЗіК) задокументували 4 факти давання та 12 фактів отримання хабара. Зазначимо, що відповідальність за вчинені корупційні правопорушення несуть і той, хто його дає, й той, хто отримує – і громадяни ПМР, й іноземці, й особи без громадянства. Якою буде відповідальність цих осіб – кримінальною, адміністративною, цивільно-правовою чи дисциплінарною – вирішує лише суд. Заглянемо в Кримінальний кодекс ПМР (КК ПМР).

Він передбачає аж до 10 років позбавлення волі як за отримання хабара, так і за його пропозицію. Причому в першому випадку за певних обставин – понад 10 років. Також КК ПМР передбачає покарання у вигляді штрафу. В залежності від ступеня тяжкості вчиненого злочину штраф може бути призначений у розмірі від 10-кратної до 90-кратної суми отриманої наживи.

Як приклад можна навести обвинувальний вирок Верховного суду ПМР за фактом отримання хабара старшим інспектором дорожньо-постової служби ДАІ м. Бендери у розмірі 300 доларів США. Суд призначив йому покарання у вигляді штрафу 180 тисяч рублів. Таким чином, співробітник, який вирішив незаконно збагатитися на суму в 300 доларів США, повинен буде виплатити набагато більшу суму штрафу.

Пропозиція хабара заборонена КК ПМР, і відповідальність за це діяння прописана в ст. 287 кодексу. При цьому вона настає незалежно від способу його передачі – це може бути як особистий контакт з хабароодержувачем, так і передача йому незаконної винагороди через третіх осіб (так званих посередників).

Згідно з ч. 1 ст. 287 КК ПМР, давання хабара (тобто такого, що не має відмінних ознак, як, наприклад, великий розмір, чи вчинений групою осіб за попередньою змовою, організованою групою) карається штрафом у розмірі від 15-кратної до 30-кратної суми хабара або тюремним ув’язненням до двох років з одночасним штрафом у розмірі 10-кратної суми бариша.

Встановлена ч. 2 ст. 287 КК явна незаконність дій, за виконання яких хтось дістає вигоду, тлумачиться тільки так: хабародавець розуміє та усвідомлює протиправність поведінки, якої він вимагає від посадової особи: співробітника міліції, працівника державної установи, лікаря, викладача та інших.

Наприклад, громадянин А. під час звернення до державної установи попросив посадову особу прискорити процедуру, необхідну для дістання бажаного результату, підкріпивши своє прохання 100-доларовою купюрою. Таке діяння буде кваліфіковане за ч. 1 ст. 287 КК ПМР як простий хабар. Водій Б., зупинений інспектором ДПС за порушення правил дорожнього руху або за перебування в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, запропонував інспектору за п’ять тисяч рублів ПМР «не помічати» порушення і не складати протокол. Це діяння буде віднесене до ч. 2 ст. 287 КК ПМР, тобто пропозиція хабара посадовій особі за вчинення нею завідомо незаконних дій (бездіяльність). А от призовник В. звернувся до посадової особи військового комісаріату з проханням сприяти йому в ухиленні від служби в армії й запропонував дати йому відстрочку за підстав, які не мали місця. В обмін на таку допомогу він запропонував 100 тисяч рублів ПМР. Таке діяння вже кваліфікуватиметься за ч. 3 ст. 287 КК ПМР, оскільки тут має місце великий розмір наживи за свідомо протиправне діяння посадової особи.

Як уникнути відповідальності? Хабародавець звільняється від кримінальної відповідальності, якщо дотримується однієї з двох умов:

– посадова особа, яка отримала хабар, займалася його вимаганням і сама запропонувала вчинити дане протиправне діяння;

– про давання хабара добровільно заявлено в компетентні органи.

В Управлінні з боротьби з економічними злочинами та корупцією працює гаряча лінія, куди можна зателефонувати й повідомити про можливі протиправні дії. Також можна написати електронного листа на сайті МВС ПМР. Жодне з ваших звернень не залишиться без розгляду та відповідного реагування з боку правоохоронців.

Звернутися в УБЕЗіК можна телефоном: 0 (533) 8-06-07. Служба працює цілодобово. Співробітники Управління завжди готові відповісти на запитання громадян, надати необхідну допомогу і професійну консультацію


Iгор ШЕВЧЕНКО.