Столиця до зими готова

На черговому засіданні Тираспольської громадської ради тема готовності комунально-житлових господарств та установ до майбутнього опалювального сезону була головною.


За словами генерального директора МДУП «Тирастеплоенерго» Олега Іщенка, попри те, що тираспольські тепломережі діють уже піввіку, працівники установи роблять усе можливе, щоб мешканці столиці відчували турботу про них з боку підприємства. Котельні, які забезпечують теплом школи, дитячі садочки, житлові будинки, об’єкти охорони здоров’я, повністю підготовлені до роботи. На сьогодні для остаточної перевірки заповнюють внутрішньоквартальні та внутрішньобудинкові тепломережі.

«Не заповнені системи школи № 8 та чотирьох дитсадків. У двох із них (це 45-й, який ми закінчили, та 47-й, який перебуває в процесі завершення ремонту) ми замінювали труби для гарячої води та опалення», – пояснив Олег Іщенко.

Доповідач також зазначив, що в поточному році в Тирасполі здійснили реновацію понад 6 км магістральних і внутрішньоквартальних тепломереж.

«Протягом останніх п’яти років ми в середньому здійснювали заміну труб по 12 – 15 км на рік, тому принаймні магістральні тепломережі на сьогодні перебувають у належному стані», – запевнив керівник підприємства.

Об’єкти, віднесені до відання Міністерства з соціального захисту та праці, до нового сезону також підготовлені, установи МОЗ – аналогічно, крім однієї з поліклінік та пологового будинку, де на даний час тривають ремонтні роботи.

Глава держадміністрації Тирасполя Олег Довгопол нагадав, що всього у місті 58 дитячих садків та шкіл, і до опалювального сезону готові практично всі.

«Щодо забезпечення теплом, до Дня міста (14 жовтня), на території Тирасполя ми плануємо закінчити всі ремонтні роботи. Це дитячі садки № 37, № 44, ЗОШ № 8, Навчально-виробничий центр та інші об’єкти, де нині проводяться планові роботи. До початку опалювального сезону їх буде завершено», – запевнив глава міста.

Початок опалювального сезону залежатиме від погоди. Найближчі тижні, за прогнозами синоптиків, обіцяють бути теплими: +20 °С вдень і близько +15 °С вночі. Нагадаємо, що тепло починають подавати в батареї (системи опалення), коли середньодобова температура опускається до +8 °С.

Генеральний директор ДУП «Водопостачання та водовідведення» Володимир Ботнар запевнив, що місто без води не залишиться. Підприємство працює з мінімальною аварійністю. Завдяки спільним зусиллям установи та столичної ДА, вдалося замінити 15 км мереж.

Найбільш надійно в республіці діє система газопостачання. Як повідомив головний інженер «Тираспольтрансгаз Придністров’я» Олексій Колосов, робота на мережах проводиться безперебійно, вони підтримуються в належному стані. Постійно перевіряється технічний стан вентиляції у приватних будинках.

Щодо оплати, то на 2023 рік пільги пенсіонерам та іншим пільговим категоріям громадян зберігатимуться. Вартість 1 м3 газу за встановленим лімітом власникам приватних домоволодінь становитиме 81 коп., а понад ліміт – 1 руб. 12 коп. за 1 м3.

Обговорили роботу житлово-комунальних установ.

Олег Довгопол зауважив, що для вирішення поточних питань, як то ремонт у під’їздах, заміна вікон, ремонт покрівлі тощо, мешканці мають звертатися до своїх депутатів. Вони володіють ситуацією на місцях, тому вже тепер необхідно писати відповідні заявки, щоб до кінця листопада, коли буде завершене формування бюджету наступного року, всі пропозиції населення слуги народу могли врахувати.

Глава столиці також розповів про заходи, які плануються до 230-ї річниці нашого міста, та запропонував розповсюдити через громадські організації та ЗМІ прохання організувати суботники 7 та 8 жовтня, щоб підготувати місто до свята


Аліса КОХАНОВА.

Фото: tirgorsovet.org