27 років на варті незалежності республіки

У Дубоссарах 11 лютого відзначили чергову річницю створення Чорноморського козацького війська. За традицією, цього дня представники Дубоссарського козацького округу беруть участь у молебні, який відбувається в соборі Всіх святих, а потім всі збираються  на міському Меморіалі Воїнської Слави, щоб ушанувати пам’ять товаришів, які загинули під час захисту незалежності Придністров’я.

На міському Меморіалі Воїнської Слави поруч з радянськими воїнами – визволителями району від фашизму та інтернаціоналістами, похований засновник козацтва на Дністрі Пантелій Сазонов.

Потомствений козак, спортсмен, людина з активною життєвою позицією, в кінці 80-х років об’єднав навколо себе справжніх патріотів. Великі зміни в ті часи відбувалися у громадсько-політичному житті. У республіках Радянського Союзу «піднімав голову» націоналізм,  країна наближалася до розвалу. І в ті часи Пантелій Сазонов зміг об’єднати людей, які були небайдужими до подальшої долі великої держави. Після проголошення ПМР особливо напруженою складалася обстановка в Дубоссарському районі. Прихильники румунізації постійно влаштовували в місті агітаційні мітинги, збори, чинили провокації та загрожували людям, які боролися за незалежність молодої республіки.

Так у Дубоссарах з’явилась ініціативна група, яка вирішила протистояти цим діям і відродити славні традиції козацтва. Офіційним днем народження цієї громадської організації стало 11 лютого 1991 року, а отаманом «Союзу Дністровських козаків» був обраний Пантелій Сазонов. На жаль, вже чверть століття його нема з нами. Пантелій Семенович Сазонов був убитий 2 квітня 1992 року під час бойових дій у Дубоссарах. Полювання на нього було оголошено ще з кінця 80-х років за його активну життєву позицію та прагнення відстоювати землю своїх предків.

Павло Калинкін – один із тих, хто допомагав відроджувати в Дубоссарах козацтво, друг і соратник Пантелія Сазонова. Дотепер добре пам’ятає ті часи, коли місто переживало період зародження і становлення придністровської державності.

«Починалося все непросто. Не всі відразу ставали на цей шлях. Дубоссари – це центр нашої республіки, тож усі намагалися на нього тиснути, роз’єднати нас. Чотири рази опонівці Молдови намагалися напасти на нас. Козаки були на перших позиціях, приїжджали до нас із  Кубані, Дону, Тереку, допомагали протистояти націоналістам і стояли до кінця. Багато козаків загинуло, ми будемо пам’ятати їх завжди», – сказав козак Дубоссарського козачого округу ЧКВ, захисник Придністров’я Павло Калинкін.

За майже три десятиріччя відроджене козацтво на Дністрі зазнало перетворень, і сьогодні Дубоссарський козацький округ є частиною Чорноморських козацьких військ. Змінювалися за ці часи й отамани в районі. Днями був обраний новий керівник ДКО Олег Бєлінський. За його словами, головне завдання козаків залишатиметься незмінним –
це захист кордонів Придністровської Молдавської Республіки.

А ще у станицях і куренях Дубоссарського козацького округу проводять велику роботу з молоддю, займаються військово-патріотичним і духовно-моральним вихованням. Багато років функціонують при ДКО кадетські козацькі класи, представники яких беруть активну участь у культурних і спортивних заходах, які проводяться в місті та республіці. Випускник одного з них Володимир Вакула сьогодні вже є козацьким прапорщиком, в організації з 2006 року. Зізнається, що для нього велика честь бути козаком, і свою професію військового він обрав не випадково.

«Молодь повинна пам’ятати подвиги своїх предків. Мій прадід воював під час Великої Вітчизняної війни, та пропав безвісти. У нас є історія, і ми повинні її зберігати й передавати наступним поколінням. Сподіваюся, що зможу гідно виконувати свій обов’язок і довгі роки бути захисником нашої держави», – підкреслив Володимир Вакула.

Підтримують дубоссарські козаки й зв’язок із російськими представниками козацтва, бойовими офіцерами. За ці роки закінчили кадетський корпус у місті Новочеркаську 17 дубоссарських козаків. А на честь першого отамана Дубоссарського козацького округу Пантелія Сазонова засновано нагрудний знак «Сазоновець» і названа вулиця.

Віра   ДОБРЯНСЬКА.