Свято грації та пластики

У столичному культурно-дозвільному центрі «Мир» 1 жовтня відбулась ювілейна шоу-програма «Сила висоти» в рамках святкування 20-річчя від дня створення зразкового колективу сучасного танцю «Феєрія».


У 2006 році танцювальному гурту надане звання «Зразковий самодіяльний колектив», яке він протягом багатьох років успішно підтверджує.
Професійно побудовані заняття хореографією, процес навчання та виховання дітей спрямовані на формування інтересу до здобутих знань. Проводиться щоденна робота над підвищенням професійного зростання, рівня майстерності та поповнення хореографічного репертуару і практичного досвіду танцюристів.

Репертуарні композиції сучасної та естрадної хореографії колективу включають елементи акробатики та гімнастики. Концертні номери та тематичні постановки відрізняються оригінальністю та несхожістю.
Зразковий колектив сучасного танцю «Феєрія» бере участь у різних міських, республіканських, міжнародних конкурсах та фестивалях, щоразу посідаючи призові місця. Хореографічний гурт є багаторазовим чемпіоном України, Молдови, чемпіоном світу з сучасних танцювальних напрямків (Словаччина, м. Стара Лобовня), лауреатом Міжнародного дитячого фестивалю в Туреччині (м. Чаталджа), а також Міжнародного дитячого фестивалю «Сонце, радість, краса» в Болгарії (м. Несебр).

Творча зрілість і професіоналізм танцюристів, поміркована вимогливість до кожного учасника і шляхетний художній смак керівника танцювального гурту Катерини Новікової дають можливість зразковому колективу сучасного танцю «Феєрія» залишатися постійним учасником масових заходів та концертних програм на території республіки.

За словами Катерини Анатоліївни, ювілейна програма «Сила висоти» присвячена творчим досягненням за останні 20 років. Пластичні етюди, стилізовані народні постановки, східні танці стали основою ювілейної програми. Юні артистки підкорюють глядачів нескінченним вибухом емоцій та енергії, щирістю, творчим запалом та безпосередньою дитячою експресією.
На святі були присутні й почесні гості. Начальник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз відзначила професіоналізм артисток та їхнього наставника: «За 20 років склад колективу змінився декілька разів, у ньому виховувалося кілька поколінь людей. Ваші пластика та грація просто зачаровують і не дають відвести погляд. Приємно, що з дітьми працюють професіонали. Велика вдячність Катерині Новіковій. Дівчата гідно виступають на заходах республіканського та міжнародного рівня. Щиро дякуємо батькам, які підтримують дітей, дбають про їх розвиток».

Сповнені позитивних емоцій були й батьки юних артистів. Доцент ПДУ імені Т. Г. Шевченка Віктор Палій відзначив великий внесок Катерини Новікової у розвиток творчих здібностей дівчат: «Вона є справжнім професіоналом. Я дуже задоволений тим, що моя донька Аліна виступає у складі такого чудового колективу. Концерт подарував неперевершені емоції.
Значення хореографії на ранніх щаблях формування людини досить велике. Дитина долучається до світу танцю, знайомиться з різними напрямками, історією та «географією» танцю, через танець вчиться висловлювати різні думки, почуття, робить спроби взаємодіяти з навколишнім світом.

Заняття танцями формують у дитини правильну поставу, гарну ходу та гармонійну фігуру. Вони дають помірні навантаження та сприяють не тільки фізичному, а також емоційному розвитку та соціалізації особистості. Діти вчаться слухати музику і відчувати ритм, працювати в колективі й виступати на публіці, працювати заради кращого результату і дотримуватися дисципліни»


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото автора.