Придністровці – за ЗСЖ

У столичному парку «Побєда» 1 жовтня відбувся третій традиційний турнір з паркового волейболу.


Організаторами спортивної події виступили інформаційний центр «Здорове майбутнє» та «Асоціація здоров’я і спорту» за підтримки державної адміністрації міст Тирасполя та Дністровська.
За словами лідера руху «Молодь XXI століття за ЗСЖ» Анатолія Ковальського, парковому спортивному майданчику для гри у волейбол уже понад п’ять років: «Ми створювали його силами волонтерів, ветеранів спорту за підтримки державної адміністрації, яка надала техніку, допомогла завезти пісок. Важливо, що городяни мають можливість займатися спортом». Активіст зауважив, що до занять спортом необхідно більше залучати молодь.

Парковий волейбол з 1998 року є офіційною дисципліною, має свій символ та емблему. Символ – цвіркун Парки, який може бути жіночої чи чоловічої статі, залежно від того, які команди змагаються. На емблемі зображені дві цифри «4», вони розташовані дзеркально й означають кількість гравців у командах. Усе це – на фоні сонця та зеленої трави, а внизу – назва спортивної дисципліни.

У парковий волейбол грають двома командами, по 4 гравці в кожній, на майданчику, розділеному сіткою. Розподіл ролей між гравцями відсутній, тому не регламентовано і порядок розміщення на майданчику. Правила аналогічні до загально затверджених, але дещо спрощені. Противники намагаються перекинути м’яч через сітку так, щоб він торкнувся поверхні поля на половині опонента, і не допустити приземлення снаряда на своєму боці.

Є різні версії й обставини для адаптації гри до ігрових умов та характеристик гравців. Сама її назва підказує, що в парковий волейбол грають переважно на свіжому повітрі, але можна і в приміщенні. Для молодших категорій гравців використовується спеціально адаптований м’яч (легший та більший).
Парковий волейбол має менше правил, і вони значно спрощені, хоча ознаки волейболу залишаються. Головними з них є чесна гра і спортивна поведінка учасників. У парковому волейболі використовується та сама система, що і в класичному, де кожен розіграш закінчується очком.

На церемонії відкриття до учасників змагань звернувся радник Президента ПМР Павло Прокудін: «Майже щонеділі в Придністров’ї відбуваються спортивні змагання. Ми сподіваємося на здорове, здатне працювати й жити відповідно до вимог суспільства, молоде покоління. Тож увага держави нині спрямована саме на дітей, підлітків і молодь. Волейбол – це спосіб відпочинку і поширена розвага завдяки доступності інвентаря і простоті правил. Не кожен із вас буде чемпіоном, але заняття фізичною культурою та спортом обов’язково допоможуть вам стати сильними та здоровими».
А. Ковальський розповів, що цього року змагання відбулися у двох категоріях. У першій сильнішого виявляли представники силових відомств. Чемпіоном стала команда Міністерства внутрішніх справ, яка випередила збірні Міністерства оборони, Міністерства юстиції, Міністерства державної безпеки та Оперативної групи російських військ у ПМР.
У другій категорії змагалися команди любителів. Чемпіоном стала команда ПДУ ім. Т. Г. Шевченка (М. Которобай, С. Шапоров, Б. Нефтюков, М. Мустя).
Отже, парковий волейбол має безмежні можливості для розвитку. Сьогодні кожен, незалежно від фізичної форми та рівня підготовки, може поповнити ряди волейболістів, якщо не на професійному, то на аматорському рівні. Було б бажання.


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.