Завершився чемпіонат пожежників та рятувальників

Два дні тривав XXVII чемпіонат ПМР з пожежно-прикладного та аварійно-рятувального спорту. Його відкриття відбулося 29 вересня в Слободзеї на міському стадіоні.


В урочистій церемонії взяли участь заступник Голови Уряду ПМР Станіслав Касап, міністр внутрішніх справ ПМР Віталій Нягу, заступник міністра – начальник Головного управління з надзвичайних ситуацій МВС ПМР Вадим Шмаленко, глава держадміністрації Слободзейського району і м. Слободзеї Василь Тищенко та його заступники, начальник Слободзейського гарнізону внутрішніх справ Сергій Урсу та керівники територіальних підрозділів ГУзНС, АРП. Членів команд та їхніх уболівальників привітав міністр внутрішніх справ ПМР, який побажав кожній команді успіхів та досягнення поставлених цілей.

За право бути кращими боролися 17 команд, серед яких 15 підрозділів Головного управління з надзвичайних ситуацій (8 – пожежних частин та 7 – аварійно-рятувальних підрозділів), старшокласники Республіканського кадетського корпусу МВС та студенти Слободзейського політехнічного технікуму.
Почалися змагання за великого скупчення глядачів з естафет пожежників та рятувальників. Учасникам чемпіонату належало подолати чотири стометрові смуги з перешкодами. Естафета для пожежників включала проходження навчального будиночка, затвора (двометрового паркану з пожежним стовпом), буму, несучи пожежні рукави, та гасіння вогню, а для рятувальників ще й перенесення потерпілого та запуск мотопомпи.

Після закінчення естафети рятувальників відбулося нагородження наймолодших учасників змагань. За підсумками цього етапу кращою стала команда Слободзейського політехнічного технікуму, представники якого брали участь у чемпіонаті республіки вдруге. Минулого року вони виступили поза конкурсом, однак показали найкращий результат серед усіх команд рятувальників (1 хв. 02 сек.).
«Це і стало стимулом для подальшого розвитку аварійно-рятувального спорту в нашому технікумі, – сказав кореспонденту газети майстер виробничого навчання груп із захисту у НС, полковник у відставці, ветеран аварійно-рятувальної служби Сергій Проданов. – Перед змаганнями хлопці щодня тренувалися на стадіоні, відпрацьовували всі елементи рятувальної естафети та досягли такого високого результату». Зазначимо, що студенти пройшли естафету за 58 секунд, на чотири секунди покращили минулорічний результат, проте через втрачену каску їм додали 3 штрафні секунди.

Діючі співробітники пожежних частин та рятувальники взяли участь у змаганнях з бойового розгортання. Як зазначив начальник Управління пожежної охорони ГУзНС МВС Валерій Бурикін, вони є дуже важливими, оскільки за їх результатами дається оцінка роботи підрозділу за рік.
«Цей вид спорту наближений до основних функцій наших пожежників, тобто ми практично на кожній пожежі користуємося сходами, вогнегасником, мотопомпами, насосами. Все те, що тут відбувається, застосовується у практичній роботі», – зазначив керівник.
Протягом дня настрій учасникам змагань та їхнім уболівальникам створювали артисти Тираспольського Будинку народних традицій та ремесел, а також Слободзейського районного Будинку культури.
Другий день чемпіонату пройшов на території СВПЧ-1 у Тирасполі. Пожежники та рятувальники змагалися в підйомі на четвертий поверх навчальної вежі штурмовими та висувними сходами, організовували умовну евакуацію потерпілого.

За підсумками двох днів змагань кращого результату в пожежній естафеті досягла команда СВПЧ-1 м. Тирасполя, яка завжди відзначалася гідними результатами. Друге місце виборола команда СВПЧ-8 з охорони м. Слободзеї та Слободзейського району, яка повторила минулорічне досягнення. Свій внесок у загальнокомандний успіх зробили співробітники СВПЧ-8 Микола Караман, який подолав смугу перешкод за 18,50 секунди, а також Іван Кіцканян та Олександр Татарчук, які піднялися на навчальну вежу висувними сходами за 15,85 секунди.
Аварійно-рятувальний підрозділ м. Слободзеї став переможцем у загальнокомандному заліку, показавши найкращий результат у республіці в «рятувальній естафеті 4х100», а також у підйомі штурмовими сходами на навчальну вежу (Іван Галенко, Олександр Щукін).
Перше місце в дисципліні «Бойове розгортання» вибороли пожежники СВПЧ-6 м. Кам’янка.
Медалі та кубки командам-переможницям вручив міністр внутрішніх справ Віталій Нягу, який на завершення сказав: «Чемпіонат з пожежно-рятувального спорту –це дуже видовищний вид змагань, який має піднести авторитет усієї служби. Я радий, що ми досягаємо нових і нових результатів з кожним днем. Дякую вам за службу!».


Олег ГАВРИЛЕНКО,
Діна БОРОВИНСЬКА.

Фото: slobodzeya.gospmr.org