Меморіальний турнір у Кам’янці

Відкритий республіканський легкоатлетичний турнір зібрав на стадіоні Кам’янки більш ніж 300 спортсменів із Придністров’я та Молдови.


Ці змагання колектив спеціалізованої школи, що готує олімпійський резерв для бігових і метальних видів спорту, традиційно проводить на початку навчального року. На перший старт сезону охоче приїжджають представники спортшкіл регіону, в яких культивують профільні дисципліни, щоб оцінити рівень підготовки своїх вихованців та їхніх потенційних суперників.

Нині з господарями бігових доріжок і секторів для метання мірялися силами команди з Тирасполя, Бендер, Слободзеї, Рибниці, Кишинева, Бельців і Оргеєва. Вітаючи гостей, директор Кам’янської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву (СДЮШОР) Юрій Греков відзначив, що з нинішнього року турнір присвячений пам’яті Віктора Шофула. Випускник цієї установи додаткової освіти, він через усе життя проніс любов до фізкультури. Хлопець зай-
мався десятиборством і досяг у цій олімпійській дисципліні атлетики звання кандидата в майстри спорту.
«Віктор Михайлович не обрав своєю дорогою спорт, а освоїв будівельну професію. Проте він зберігав вірність олімпійським ідеалам, активно брав участь у змаганнях – разом з товаришами, що поділяли прихильність до здорового способу життя, представляв район на республіканському рівні та в суміжних державах. Він став засновником династії, передав синам інтерес і до будівництва, і до спорту. Олександр з Іваном теж закінчили Кам’янську спортшколу, неодноразово ставали чемпіонами Придністров’я та Молдови, призерами різних змагань, –
розповів Ю. Греков. – Як і багато інших випускників СДЮШОР, Шофули допомагають нашому колективу словом і справою. Безцінні їхні професійні поради під час проведення ремонтів на стадіоні та в будівлях, їхній внесок у розвиток матеріально-технічної бази установи, їхня участь у відрядженні юних спортсменів на змагання. Щоб допомогти молодому поколінню розкрити свої таланти, В. Шофул запропонував організувати легкоатлетичний турнір, який нині проводимо шістнадцятий раз».

Забіги спортсменів на коротких і середніх дистанціях, виступи в секторах зі штовхання ядра та метання диска тривали декілька годин. Кожен атлет зміг проявити свої спритність і силу, координацію рухів і витривалість. Переможці та призери змагань, які відбулися за фінансової підтримки спонсорів, були нагороджені дипломами, медалями та грошовими преміями. Кращим спортсменам турніру вручені спецпризи. Лідером у медальному заліку стали господарі турніру, які 33 рази піднімалися на п’єдестал пошани. Друге і третє місця вибороли столичні команди: тираспольчан (28 медалей) і кишинівців (27).
Перемогу Кам’янці принесли метальники, що завоювали 9 перших місць. По дві золоті медалі на рахунку міжнародних призерів Олександра Мазура і Дениса Кутковецького та їхнього молодшого товариша, який подає надії, – Дмитра Чебаненка. Серед дискоболок відзначилися Олександра Заєць і Марія Стефанішина. У штовханні ядра «золото» завоювала Тетяна Кир’як.
Зі старшими дівчатами вдалося поспілкуватися відразу на виході з сектора для метання. Вони охоче розповіли, що спорт для них – родинна традиція.
Тетяна поступила в СДЮШОР, де вже тренувалися старший брат і сестра, того ж року, що і в загальноосвітню школу. Тренується в заслуженого тренера ПМР Василя Лисого вже 8 років і неодноразово ставала чемпіонкою Придністров’я та Молдови.

Маша тренується 5-й рік – до того, як знайшла себе в легкій атлетиці, захоплювалася гімнастикою. Її успіхи в метанні диска і штовханні ядра не менш вагомі. Після перемоги навесні на Відкритому чемпіонаті Молдови, вона увійшла до складу юніорської збірної РМ. Влітку 15-річна Марія дебютувала на міжнародних змаганнях. На Європейському юнацькому олімпійському фестивалі, в якому брали участь спортсмени з 50 країн, вона, на жаль, не здобула призового місця, але показала гарні для свого віку результати.

Нині дівчата продовжують тренування в секторах для метання та накреслюють плани на майбутнє. Над вибором професії ще роздумують, але в тому, що спорт залишиться невіддільною частиною їх життя, – упевнені.


Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.