Майбутнє і сьогодення придністровської медицини

Про виконання наказів Президента щодо реалізації плану заходів у рамках Року охорони здоров’я Громадській раді столиці розповіла міністр профільного відомства.


Христина Валеріївна наголосила, що придністровські лікарі залучаються до реалізації нових медичних стандартів у всіх галузях діяльності охорони здоров’я.
За 8 місяців поточного року вони запропонували 64 клінічні рекомендації щодо розширення категорії дітей, яким надають медичні послуги за державною програмою обстеження та лікування. В першу чергу, це діти-інваліди, діти з малозабезпечених сімей, ті, що хворіють на цукровий діабет, бронхіальну астму, туберкульоз, ВІЛ-інфекцію, страждають від злоякісних новоутворень, та такі, що мають психічний розлад.

Наступна категорія – діти-сироти, які залишилися без піклування батьків і проживають у державних установах, підвідомчих Мінсоцзахисту. За звітний період дітям було надано 2 346 консультацій так званими «вузькими» спеціалістами.
Христина Албул розповіла, що в республіці у санаторно-курортних закладах уже працює програма з реабілітації хворих, які перенесли ковід у важкій формі.
Вона також довела до відома присутніх, що для надання якісних послуг громадянам придністровські лікарі підвищують свою кваліфікацію у Приволзькому університеті. Тоді на базі наших лікувальних закладів вони виконуватимуть операції з ендопротезування колінних суглобів, які раніше робили лише за межами держави. Коштом державного бюджету вже направлено за кордони республіки 182 людини для операцій з ендопротезування.
На базі Республіканської клінічної лікарні на безоплатній основі виконали протезування тазостегнових суглобів 37 хворим.

Міністр розповіла, яку велику увагу приділено розробці нової цільової програми з лікування та профілактики цукрового діабету. У планах не лише створення нормативно-правової бази, а й закупівля нового обладнання та лікарських засобів, необхідних для хворих.
Доповідач підбила короткі підсумки того, як працює клініко-діагностичне відділення з лікування хронічних вірусних гепатитів, відкриття якого відбулося на початку січня 2022 року. «На сьогодні на диспансерному обліку в цьому відділенні перебувають понад 200 осіб, і всі вони вже приймають противірусні препарати для лікування гепатиту «С». Закінчили лікування понад 160 осіб. У планах найближчим часом придбання спеціалізованого обладнання для діагностики та скринінгу», – сказала міністр.

Вона також нагадала про ремонтні роботи, вже виконані по лінії Фонду капітальних вкладень, та ті, що продовжуються й тепер попри складну економічну ситуацію в Придністров’ї, про завдання, що стоять перед галуззю з модернізації та технічного забезпечення лікувальних установ.
Йшлося про велику просвітницьку роботу, яку медики організовують для дітей та дорослих, про роботу виїзних бригад лікарів до населених пунктів, де немає вузьких фахівців («Поїзди здоров’я» та «Шатри здоров’я»); про тренінги, тестування, конкурси та флеш-моби. Про висвітлення діяльності галузі в засобах масової інформації тощо.

Христина Албул розповіла про оптимізацію галузі, яка сьогодні розглядається державою. Вона припускає, що порожні ліжко-місця в ЛПУ, де вони простоюють, скорочуватимуться. Це допоможе не тільки підвищити заробітну плату медичним працівникам, а й якість послуг. Загалом реформа внесе деякі зміни в галузі, допоможе правильно розподілити надання медичної допомоги, де основне навантаження щодо первинної допомоги громадянам лягатиме на лікарів ФАПів, СВА та поліклінік. Обговорили й необхідність спорудження нової будівлі столичного Центру швидкої медичної допомоги, оскільки старий корпус, зведений ще 1958 року, не відповідає сучасним умовам. Роботи в цьому напрямі вже розпочато, державою виділені гроші для проектних та початкових робіт у 2023 році


Iрина МАСЛОВА.

Фото: minzdrav.gospmr.org