Заради престижу робітничих професій

Президент ПМР Вадим Красносельський 27 вересня підписав указ, відповідно до якого встановлене нове професійне свято –День середньої професійної освіти, що відзначатиметься 2 жовтня.


Засновуючи День середньої професійної освіти, Вадим Красносельський у своєму телеграм-каналі запропонував проводити цього дня фестивалі робітничих спеціальностей: «Така традиція сприятиме піднесенню престижу робітничих професій та залученню молоді до цієї значущої галузі економіки».
2 жовтня Президент надіслав вітання працівникам середньої професійної освіти, в якому зазначив, що підтримка спеціальностей середньої професійної освіти з боку держави продовжуватиметься і надалі, а випускники середньопрофесійних навчальних закладів будуть завжди затребувані на ринку праці та професій.

«Шановні працівники середньої професійної освіти! Висловлюю вам глибоку подяку за вашу працю, за те, з якою самовіддачею ви передаєте свої знання та досвід студентам. Бажаю вам здоров’я, миру та нових успіхів у професійній царині!» – резюмував керівник держави.
У Рибниці соціальне завдання щодо підготовки фахівців, затребуваних на сучасному трудовому ринку, виконує Рибницький політехнічний технікум, у якому навчають фахівців з 17 основних напрямів.

У технікумі 29 та 30 вересня були проведені Дні відкритих дверей для учнів 8-9-х класів шкіл міста. На екскурсіях школярі зацікавлено знайомилися з професіями, до яких тут готують. Екскурс розпочинався з презентації за спеціальністю «Економіка та бухгалтерський облік», потім висвітлювалися професії водія, тракториста, електрика. Презентувалися декоративні та оздоблювальні роботи. На майстер-класі з кухарської справи школярам навіть запропонували самостійно приготувати кольорові млинці.
Уже безпосередньо в день свята, 2 жовтня, в центрі міста був облаштований майданчик фестивалю робітничих спеціальностей, де студенти та викладачі політеху представили свій навчальний заклад.
Святкова атмосфера, музика, танцювальний номер. Але, звісно, не це було головним. Найважливішими були підготовлені колективом Рибницького політехнічного інтерактиви, за допомогою яких студенти технікуму демонстрували гостям свята свої знання та навички володіння інструментами. Електрики, зварювальники, сантехніки, представники будівельних професій, кухарі та кондитери провели майстер-класи та підтвердили рівень свого професіоналізму.

Ті, хто прийшов на свято, могли дізнатися багато нового та цікавого про робітничі спеціальності, поспостерігати за роботою майбутніх фахівців, а також самостійно спробувати себе як кухар, майстер оздоблювальних робіт або електрик. Система середньої професійної освіти сьогодні доводить свою затребуваність та необхідність, відкриваючи дорогу для багатьох юнаків та дівчат у доросле професійне життя.
У Дубоссарському індустріальному технікумі з радістю сприйняли повідомлення про нове свято та підготували програму, в ході якої з 28 по 30 вересня відбулися заходи, метою яких був розвиток та популяризація професійної освіти. Протягом цих трьох днів у технікумі були проведені майстер-класи для дітей дошкільного віку та учнів міських шкіл.

Спеціально для учнів 9-х класів МОЗ «ДРСЗОШ № 2» було проведено майстер-клас «Визначення фальсифікації харчових продуктів», а для учнів 9-х класів МОЗ «ДРСЗОШ № 3» провели майстер-клас на тему: «Мій автомобіль». Для найменших гостей технікуму, вихованців підготовчої групи дитячого садка «Золотий ключик», майстрині виробничого навчання провели майстер-клас на тему: «Осіння композиція з цукрової мастики».

Колектив індустріального технікуму організував спеціальну акцію «Знайди себе в професії» та День відкритих дверей, під час якого про свою майбутню професію говорили самі студенти. Для гостей навчального закладу було підготовлено виставку, на якій вони могли дістати повну інформацію про ті професії та спеціальності, яким навчають у технікумі.
Нове свято – це як висловлення вдячності та визнання викладацьким колективам технікумів республіки. Воно підвищує значущість професійної освіти в очах суспільства та самих студентів. Побажаємо їм цікавого навчання, нових можливостей для здобуття цінних знань та реалізації себе в обраній професії.
Сподіваємося, що святкування Дня середньої професійної освіти стане доброю традицією в Придністров’ї.


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото: dubossary.ru